Januari
2 januari – Japan Meteorological Agency (JMA) publicerar sin JRA-55-datauppsättning, vilket bekräftar att 2023 är det varmaste året någonsin i världen, med 1,43 °C över baslinjen 1850–1900. Detta är 0,14 °C över det tidigare rekordet som sattes 2016.
3 januari – Den första funktionella halvledaren gjord av grafen skapas.
4 januari – En granskning visar att digital rektalundersökning (DRE) är en föråldrad rutinmedicinsk praxis, med en lägre cancerupptäckningsfrekvens jämfört med prostataspecifik antigen (PSA)-testning och ingen fördel av att kombinera DRE och PSA.
5 januari
- Forskare rapporterar att nyfödda galaxer i det mycket tidiga universum var ”banan”-formade, till stor förvåning för forskarna.
- En analys av skatter på sockersötade drycker (SSB) drar slutsatsen att en höjning av dem kan ge betydande folkhälsofördelar.
9 januari
- Forskare rapporterar studier som verkar stödja hypotesen att livet kan ha börjat i en grund sjö snarare än annars – kanske ungefär som en ”varm liten damm” som ursprungligen föreslogs av Charles Darwin.
- En grupp forskare från hela världen har kartlagt paradigmskiftande återställande vägar för att mildra de värsta effekterna av klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald med stark betoning på miljömässig hållbarhet, mänskligt välbefinnande och minskad social och ekonomisk ojämlikhet.
- Forskare har upptäckt en ny fas av materia, kallad en ”ljus-materia-hybrid”, som kan omforma förståelsen för hur ljus interagerar med materia.
- En studie av proteiner i cerebrospinalvätska indikerar att det finns fem subtyper av Alzheimers sjukdom, vilket tyder på att det är troligt att subtypspecifika behandlingar krävs.
- En studie visar att sjögräsodling kan sättas upp som en motståndskraftig matlösning inom ungefär ett år i abrupta scenarier för minskning av solljus som efter ett kärnvapenkrig eller ett stort vulkanutbrott.
10 januari
- Kemister rapporterar studier som visar att långkedjiga fettsyror producerades i gamla hydrotermiska ventiler. Sådana fettsyror kan ha bidragit till bildandet av de första cellmembranen som är grundläggande för protoceller och livets ursprung.
- Forskare rapporterar att utrotningen av Gigantopithecus blacki, den största primaten som någonsin levt på jorden, som levde för mellan 2 miljoner och 350 000 år sedan, till stor del berodde på apans oförmåga att anpassa sig till en diet bättre anpassad till en väsentligt förändrad miljö.
11 januari
- Biologer rapporterar upptäckten av den äldsta kända huden, fossiliserad för cirka 289 miljoner år sedan, och möjligen huden från en forntida reptil.
- Forskare rapporterar upptäckten av Tyrannosaurus mcraeensis, en äldre art av Tyrannosaurus som levde 5-7 miljoner år före Tyrannosaurus rex, och som kan vara fundamentalt viktig för artens utveckling.
- En studie av Caatinga-regionen i Brasilien visar att dess semi-arida biom kan förlora över 90 % av däggdjursarterna till 2060, även i ett scenario med klimatförändringar i bästa fall.
- Ett grafenbaserat implantat på ytan av mushjärnor, i kombination med ett tvåfotonmikroskop, har visat sig fånga högupplöst information om neural aktivitet på djup av 250 mikrometer.
- En genomgång av genetiska data från 21 studier med nästan en miljon deltagare hittar mer än 50 nya genetiska loci och 205 nya gener associerade med depression, vilket öppnar potentiella mål för läkemedel för att behandla depression.
- Platserna i Upanodalen rapporteras som de äldsta städerna i Amazonas som byggdes för över 2500 år sedan, med en unik stadsdesign med ”trädgårdsurbanism”.
- En studie presenterar resultaten av ett Riyadh-baserat försök med åtta scenarier för värmereducering i städerna, och hittade stora kyleffekter med kombinationer som inkluderar reflekterande takmaterial, bevattnad grönska och eftermontering.
12 januari
- Global uppvärmning: 2023 bekräftas som det varmaste året någonsin av flera vetenskapsbyråer.
- NASA rapporterar en siffra på 1,4 grader Celsius över det sena 1800-talets genomsnitt, när den moderna journalföringen började.
- NOAA rapporterar en siffra på 1,35 grader Celsius.
- Berkeley Earth rapporterar en siffra på 1,54 grader Celsius.
- En AI-baserad studie visar för första gången att fingeravtryck från olika fingrar av samma person delar starka påvisbara likheter.
13 januari – NASA öppnar helt den återvunna behållaren med prover från Bennu-asteroiden, efter tre månader av misslyckade försök.
16 januari – Den första framgångsrika kloningen av en rhesusapa rapporteras av forskare i Kina.
17 januari – En studie i Nature visar att inlandsisen på Grönland smälter 20 % snabbare än tidigare uppskattat, på grund av effekterna av reträtt vid kalvning. Förlusten av 30 miljoner ton is i timmen är ”tillräcklig för att påverka havscirkulationen och distributionen av värmeenergi runt jorden.”
18 januari
- NASA rapporterar slutet på Ingenuity-helikopterns operation, efter 72 framgångsrika flygningar på Mars, på grund av ett trasigt rotorblad.
- En potentiell kandidat för den första kända radiopulsaren – svart hål binär rapporteras av astronomer. Den tyngre av de två ligger i ”massgapet” mellan neutronstjärnor och svarta hål. Paret finns i klothopen NGC 1851.
- Två insektsliknande robotar, en mini-bugg och en vattenstrider, rapporteras vara de minsta, lättaste och snabbaste fullt fungerande mikrorobotarna som någonsin skapats.
- Bottentrålning visar sig släppa ut 340 miljoner ton koldioxid (CO2) i atmosfären varje år, nästan 1 procent av alla globala CO2-utsläpp utöver försurande hav.
19 januari – Japan blir det femte landet som uppnår en mjuklandning på månen, med sitt SLIM-uppdrag.
21 januari – Biologer rapporterar upptäckten av ”obelisker”, en ny klass av viroidliknande element, och ”oblins”, deras besläktade grupp av proteiner, i den mänskliga mikrobiomen.
23 januari – Ett hållbart och hållbart tillvägagångssätt för guldåtervinning från e-avfall demonstreras.
24 januari
- Upptäckten av 85 exoplanetkandidater baserat på data från TESS-observatoriet rapporteras. Alla har omloppsperioder på mellan 20 och 700 dagar, med temperaturer som liknar dem för solsystemets planeter.
- En global analys av grundvattennivåer publiceras, inklusive utbredda snabba minskningar på över 0,5 meter per år. Det rapporteras att snabba minskningar på över 0,5 meter per år är utbredda och att minskningarna har accelererat under de senaste fyra decennierna i 30 % av världens regionala akviferer. Studien visar också fall där utarmningstrender har vänt efter interventioner som policyändringar.
25 januari – Laser Interferometer Space Antenna (LISA) får klartecken av European Space Agency (ESA). Den kommer att lanseras 2035.
26 januari – Astronomer rapporterar upptäckten av vattenånga i atmosfären av GJ 9827 d, en exoplanet ungefär dubbelt så stor som jorden.
29 januari
- Elon Musks startup Neuralink implanterar sitt första mikrochip i en mänsklig hjärna.
- En robotsensor som kan läsa punktskrift med 87,5 % noggrannhet och med dubbelt så hög hastighet som en människa demonstreras.
31 januari – NASA rapporterar upptäckten av en superjord som heter TOI-715 b, belägen i den beboeliga zonen av en röd dvärgstjärna cirka 137 ljusår bort.
Lovande innovationer relaterade till globala utmaningar rapporteras:
- Ett självdrivet rengöringssystem för solpaneler som använder en elektrodynamisk skärm, tar bort föroreningar genom elektriska högspänningsfält, demonstreras (4 jan).
- En atmosfärisk vattengenerator (WaterCube) för luftfuktighetsnivåer över 40 % släpps ut (9 jan).
Lovande resultat av hälso- och medicinsk forskning rapporteras:
- Mus-testad ny antibiotikaklass (inklusive Zosurabalpin) mot A. baumannii (3 jan).
- Småförsökt fokuserat ultraljud för blod–hjärnbarriäröppning för bättre medicinering (Aducanumab) inträde mot Alzheimers sjukdom (3 jan).
- En recension stöder effekten av träning mot depression (15 jan).
- Ett tillgängligt blodprov för att upptäcka Alzheimers sjukdom med hög noggrannhet med hjälp av p-tau217 (22 jan).
- Ett av två småprovade genterapier mot DFNB9-dövhet (24 jan).
- Fas 3-försökt denguevaccin effektivt mot minst två av fyra dengue-typer (31 jan).
Riskforskning publiceras:
- ~240 000 partiklar av mikroplast och nanoplast (~90%) per liter finns i prover av vatten på plastflaskor (8 jan).
- En studie uppskattar att skadliga kemikalier som används i plastmaterial har orsakat 249 miljarder USD i kostnader för det amerikanska sjukvårdssystemet 2018 (11 jan).
- En studie indikerar svampinfektioner kan orsaka miljontals fler dödsfall årligen än trott (12 jan).
- En studie av europeisk plastavfallsexport visar att en stor del dumpas i naturen och tyder på att luftföroreningar från smältande plaster och orenat avloppsvatten har betydande påverkan på hälsan (18 jan).
Februari
2 februari
- Forskare rapporterar om en möjlig lösning på trekroppsproblemet, ett anmärkningsvärt problem av särskild betydelse för fysik och klassisk mekanik.
- Apple släpper Vision Pro, ett headset för virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR) som använder operativsystemet visionOS.
5 februari
- Det föreslagna namnet Zoozve för Venus kvasimåne 2002 VE godkänns och tillkännages av International Astronomical Unions Working Group Small Bodies Nomenclature (WGSBN).
- En studie baserad på 300 år långa temperaturrekord bevarade i karibiska sklerospongekarbonatskelett visar att uppvärmningen från industrieran började redan i mitten av 1860-talet och att den globala uppvärmningen 2020 redan var 1,7±0,1 °C över förindustriella nivåer. Deras referensperiod används dock inte av IPCC, och studiens författare föreslår att deras resultat visar en bättre baslinje.
- En studie rapporterar hög tillfredsställelse med livet hos människor med låga inkomster bland småskaliga samhällen utanför vanliga samhällen, i motsats till slutsatserna från ett kontradiktoriskt samarbete 2023.
6 februari
- Forskare rapporterar om en ny art av musslor som heter Vadumodiolus teredinicola.
- Biologer rapporterar om en ny art av maneter som heter Santjordia pagesi.
7 februari
- Rapporterade vetenskapliga studier tyder på att kosmiska dammpartiklar kan ha spridit, i en process som kallas panspermi, liv till jorden och på andra ställen i universum.
- Ett batteri baserat på kalcium, som kan laddas och laddas ur helt 700 gånger vid rumstemperatur, presenteras. Det beskrivs som ett potentiellt alternativ till litium, som är 2 500 gånger mer rikligt på jorden.
- Saturnus måne Mimas rapporteras ha ett hav under ytan som nyligen bildats (<25 miljoner år sedan).
8 februari – Google byter namn på AI-chatboten Bard till Gemini och gör den tillgänglig på mobilen.
10 februari – En analys av Yttre Londons aktiva transportinfrastrukturer i Mini-Hollands indikerar att stadsdelar med låg trafik är mycket effektiva och kostnadseffektiva åtgärder när det gäller hälsoekonomiska fördelar.
12 februari – Den första upptäckten av vattenmolekyler på ytan av asteroider tillkännages, efter spektralanalys av 7 Iris och 20 Massalia, två stora huvudbältsobjekt.
14 februari – En studie granskar utbildningsinnehållet vid 18 400 universitet världen över och finner att högre utbildning inte övergår från fossila bränslen till läroplaner för förnybar energi och misslyckas med att möta den växande efterfrågan på en arbetsstyrka med ren energi.
17 februari – En global granskning av skador från personbilar visar att bilar har dödat 60–80 miljoner människor sedan deras uppfinning, med bilar som orsakat ungefär var 34:e dödsfall. Studien sammanfattar insatser som är redo att implementeras för att minska dödsfall från bilcentrism och beroende.
19 februari
- Astronomer tillkännager det mest lysande objektet som någonsin upptäckts, kvasaren QSO J0529-4351, som ligger 12 miljarder ljusår bort i stjärnbilden Målaren.
- Forskare vid University of Tennessee och University of Missouri publicerar en akademisk studie om hur överlevande från Joplin-tornadon 2011 återhämtar sig från ”Tornado Brain”, en ny term för PTSD hos tornadoöverlevande.
20 februari – Den norra gröna anakondan (Eunectes akayima), en ny art av jätteormen, beskrivs för första gången.
21 februari
- Forskare använder artificiell intelligens för att förutse plasmainstabiliteter i fusionsreaktorer upp till 300 millisekunder i förväg.
- Den första neuroimagingstudien som visar flödestillståndsrelaterad hjärnaktivitet under en kreativ produktionsuppgift, jazzimprovisation, publiceras. Dess resultat stöder en teori om att kreativt flöde representerar optimerad specialiserad bearbetning som möjliggörs av lång erfarenhet och avslappnande medveten kontroll.
22 februari – Det amerikanska företaget Intuitive Machines Nova-C-landare, som heter Odysseus, blir det första kommersiella fordonet som landar på månen i IM-1-uppdraget. Landaren inkluderar ett månbibliotek som innehåller en version av den engelska Wikipedia, konstverk, urval från Internet Archive, delar av Project Gutenberg och mer. Den förväntas bo på månen i ett läsbart tillstånd i miljarder år.
23 februari
- Forskare rapporterar studier som för första gången mätte gravitationen på mikroskopiska nivåer.
- Tre nya månar i solsystemet upptäcks, en runt Uranus och två runt Neptunus, vilket ger deras totala kända satelliter till 28 respektive 16.
26 februari – En liten prövning tyder på att prebiotisk resistent stärkelse, som finns i många livsmedel, kan hjälpa till med viktminskning (~2,8 kg på 8 veckor).
28 februari
- En studie kopplar ultrabearbetade livsmedel till 32 negativa hälsoeffekter, inklusive en högre risk för hjärtsjukdomar, cancer, typ 2-diabetes, negativ mental hälsa och tidig död.
- En studie rekonstruerar den genetiska händelsen med svansförlust hos mänskliga förfäder för omkring 25 miljoner år sedan.
Lovande innovationer relaterade till globala utmaningar rapporteras:
- LAION släpper en första version av BUD-E, en röstassistent med helt öppen källkod (8 februari).
- Minestos Dragon 12 undervattens tidvattendrakturbiner demonstreras framgångsrikt, kopplade till Färöarnas elnät (11 februari).
- Riskorn som byggnadsställningar som innehåller odlade djurceller visas (14 februari).
- Ett automatiskt sopsorteringssystem (ZenRobotics 4.0) som kan skilja mellan över 500 avfallskategorier släpps (15 februari).
- Forskare beskriver ett AI-ekosystemgränssnitt av grundmodeller kopplade till många API:er som specialiserade deluppgiftslösare (16 februari).
- Precision fermentation-derived beta-laktoglobulin frisätts som ett substitut för vassleprotein mitt i tillväxten av en begynnande djurfri mejeriindustri (19 februari).
- Forskare beskriver ett tillvägagångssätt för en optisk skiva med petabitkapacitet (21 februari).
Lovande resultat av hälso- och medicinsk forskning rapporteras:
- Fas 3-försökt R21/Matrix-M-vaccin mot malaria (1 februari).
- Fas 3-försökt resmetirom som första läkemedel mot icke-alkoholisk steatohepatit i levern (7 februari).
- Ett blodprov mot hjärtinfarkt, den främsta orsaken till mänskliga dödsfall (12 februari).
- Ett billigt salivtest mot bröstcancer (13 februari).
- Gristestad patientrepositioneringsmetod för magnetisk mikrobotnavigering mot levercancer (14 februari).
- Antibiotika kresomycin mot flera läkemedelsresistenta bakteriestammar (15 februari).
- Småförsökt 15 minuters exponering för 670 nm rött ljus mot blodsockerhöjningar efter måltider (20 februari).
- Småförsökt Omalizumab mot födoämnesallergier (25 februari).
- Ett donatorhjärta transplanteras efter 12 timmars konservering och transport med ett flygplan.
- Huvudbonader på små prov för gammastimulering för att rekrytera det glymfatiska systemet för att avlägsna hjärnamyloid mot Alzheimers sjukdom (28 februari).
Riskforskning publiceras:
- Flera kostvanor och produkter, inklusive tepåsar, är kopplade till PFAS-intag (4 februari).
- Ytterligare tre miljarder människor kan möta vattenbrist år 2050 när flodföroreningar beaktas, en aspekt som försummats av tidigare bedömningar (6 februari).
- HPV-infektion kopplad till högre kardiovaskulär dödlighet (7 februari).
- Forskare använder simuleringar för att utveckla en tidig varningssignal för en potentiell kollaps av den atlantiska meridionala omkullcirkulationen (AMOC) och föreslår att det indikerar att AMOC är ”på väg att tippa” (9 februari).
- Forskare rapporterar att H5N1-fågelinfluensaviruset kan förändras och anpassa sig för att infektera fler däggdjur (12 februari).
- Forskare rapporterar hur sammansatta störningar kan utlösa oväntade ekosystemövergångar i Amazonas regnskog (14 februari).
- Skadlig klormequat finns i ~80 % av amerikanska urinprover från vuxna, stigande under 2023, och i havrebaserade livsmedel som allmänt anses vara hälsosamma (15 februari).
- Överskottsmängder av brett tillsatt niacin (B3) är kopplade till kardiovaskulär risk (19 februari).
- En granskning drar slutsatser om tillgängliga bevis för användning av pubertetshämmare och könsöverskridande hormoner hos minderåriga med könsdysfori är mycket begränsade och baserade på endast ett fåtal studier med problematisk metodik och kvalitet, med en varning om deras användning utanför kliniska studier eller forskningsprojekt efter noggrann risk-nytta-utvärdering (27 februari).
Mars
4 mars
- Astronomer rapporterar att Europas yta, en måne på planeten Jupiter, kan ha mycket mindre syre än vad man tidigare antagit, vilket tyder på att månen har en mindre gästvänlig miljö för existensen av livsformer än vad som kan ha ansetts tidigare.
- Biokemister rapporterar att de tillverkade en RNA-molekyl som kunde göra exakta kopior av en annan typ av RNA-molekyl, vilket rör sig närmare ett RNA som kan göra exakta kopior av sig själv. Detta ger stöd för en RNA-världshypotes, som kan ha varit ett viktigt steg för livets ursprung.
6 mars – Den första skapandet av inducerade pluripotenta stamceller för den asiatiska elefanten rapporteras av Colossal Biosciences, ett nyckelsteg mot av-utrotning av den ulliga mammuten.
12 mars – Geologer identifierar en 2,4 miljoner år lång cykel i djuphavssedimentära data, orsakad av en omloppsinteraktion mellan jorden och Mars.
13 mars
- Artificial Intelligence Act, världens första heltäckande juridiska och regulatoriska ramverk för artificiell intelligens, antas av Europeiska unionen.
- Den största inventeringen av metanutsläpp från amerikansk olje- och gasproduktion visar att de till stor del är koncentrerade och ungefär tre gånger högre än den nationella regeringens uppskattning.
14 mars – SpaceX lanserar framgångsrikt rymdskeppet Starship, men tappar raketen när den återinträder i atmosfären.
19 mars
- Forskare demonstrerar ett trådlöst nätverk av 78 små sensorer som kan samla in data från hjärnan, med potential att skalas upp till tusentals sådana enheter.
- Forskare vid National Severe Storms Laboratory, Storm Prediction Center, CIWRO och University of Oklahomas School of Meteorology publicerar en artikel där de säger att ”>20 % av supercellstormarna kan vara kapabla att orsaka EF4–EF5-skador” och att de äldre vindhastighetsområdena i F-skalan kan ge en bättre uppskattning av toppvindhastigheter för tornados.
20 mars – Avlägsnandet av HIV från infekterade celler med CRISPR-genredigeringsteknik rapporteras.
26 mars – En studie beskriver identifierade åtgärder för att förebygga ekologiska pandemier för politiska ramar.
27 mars
- Event Horizon Telescope-teamet bekräftar att starka magnetiska fält spiralformar vid kanten av Vintergatans centrala svarta hål, Skytten A*. En ny bild som släppts av teamet, liknande M87*, tyder på att starka magnetfält kan vara gemensamma för alla svarta hål.
- En studie beräknar produktionskostnaderna för diabetesläkemedel som insulin och ozempic och finner att de är mycket lägre än marknadspriserna.
28 mars – LHS 3844 b bekräftas som den första tidvattenlåsta superjordens exoplanet.
Lovande innovationer relaterade till globala utmaningar rapporteras:
- Forskare demonstrerar simultan strålningskylning och solenergi från samma område (13 mars).
Lovande resultat av hälso- och medicinsk forskning rapporteras:
- Ett blodprov mot tjocktarmscancer (13 mars).
- Möss-testade antikroppsmedierad utarmning av myeloid-biased hematopoetiska stamceller mot immunsystemets åldrande (27 mars).
Riskforskning publiceras:
- Ett litet försök kopplar mikro- och nanoplaster i halspulsådersplack till högre kardio- och mortalitetsrisker (6 mars).
- USA:s landyta på ~1200 km² hotas av kustsättningar 2050 på grund av havsnivåhöjning (6 mars).
- En EES-riskbedömning finner Europa underförberett för klimatrisker i fem breda kluster (11 mars).
- En preprint föreslår att stora språkmodeller kan användas för skräddarsydd manipulation och är mer övertygande än människor när de använder personlig information (21 mars).
April
1 april
- En helt ny klass av antibiotika med potent aktivitet mot multiresistenta bakterier har upptäckts. Dessa föreningar riktar sig mot ett protein som kallas LpxH och har visat sig bota blodomloppsinfektioner hos möss.
- En analys av Europeiska unionens gemensamma jordbrukspolitik tyder på att 82 % av EU:s jordbrukssubventioner används för animaliska livsmedel, som är förknippade med 84 % av de inbyggda växthusgasutsläppen från EU:s livsmedelsproduktion.
3 april – NASA väljer ut tre företag – Intuitive Machines, Lunar Outpost och Venturi Astrolab – för att utveckla sitt Lunar Terrain Vehicle, för användning i Artemis-uppdrag med besättning från 2030 och framåt.
4 april
- En studie i Nature visar att de globala CO2-utsläppen ökade med endast 0,1 % 2023, vilket tyder på att en platå kan ha nåtts.
- Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI)-projektet släpper flera artiklar som rapporterar oöverträffade mätningar av mörk energi, hittar indikationer på att mörk energi som expanderar universum utvecklas över tiden och släpper den mest detaljerade största 3D-kosmiska kartan hittills.
5 april – En numerisk verktygslåda designad för modellering av varpdriftsrymdtider introduceras i Classical och Quantum Gravity.
9 april – En sällsynt genetisk variation i en gen som kodar för fibronektin har visat sig minska risken för att utveckla Alzheimers sjukdom med över 70 %.
11 april – Den första kvävefixerande organellen i en marin alg rapporteras, nitroplasten. Den tidiga evolutionära organellen ger en inblick i övergången från en endosymbiont till en riktig organell som tar emot ungefär hälften av sina proteiner från algen.
12 april
- Biologer rapporterar att bonobos beter sig mer aggressivt än man tidigare trott.
- Forskare beskriver hur tardigrader skyddar sig mot stor strålningsexponering och skador, som snabbt repareras med hjälp av Dsup-proteinet.
15 april
- NOAA bekräftar en fjärde global korallblekningshändelse.
- Världens första kommersiella fabrik som producerar hållbar högproteinmat från luft, mikrober och solenergi, Solein, lanseras.
16 april – Forskare vid Riken-institutet demonstrerar ”avancerad dubbel-chirped optisk parametrisk förstärkning”, som ger en 50-faldig ökning av energin hos encykellaserpulser. Denna nya teknik kan främja utvecklingen av attosecond-lasrar.
23 april – Världens största 3D-skrivare, kallad Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0), presenteras av University of Maine. Med hjälp av termoplastiska polymerer kan maskinen skriva ut objekt så stora som 96 fot (29 m) långa och 32 fot (9,8 m) breda och 18 fot (5,5 m) höga, med en hastighet av 500 pund (230 kg) per timme.
24 april – Demonstration av syntetisk diamant skapad vid 1 atmosfärs tryck på cirka 150 minuter utan att behöva frön.
25 april – Den första metaanalysen av 665 försök med bevarandeåtgärder som kontroll av invasiva arter som mäter biologisk mångfald publiceras.
26 april – mRNA-4157/V940, det första personliga melanomvaccinet baserat på mRNA, går in i en fas III-studie i slutskedet.
29 april
- Timothy A. Coleman, vid University of Alabama i Huntsville, Richard L. Thompson med NOAA Storm Prediction Center och Dr. Gregory S. Forbes, en pensionerad meteorolog från The Weather Channel, publicerar en artikel i Journal of Applied Meteorology and Climatology som anger att ”det är uppenbart att den upplevda förändringen i tornadoaktivitet från den traditionella tornadogränden i den stora slätten till östra USA är verkligen verklig”.
- Fysiker beskriver hur en subluminal warp-drift som inte kräver exotisk negativ energi kan vara möjlig.
Lovande resultat av hälso- och medicinsk forskning rapporteras:
- Fas 2-försökt GLP-1-receptoragonist diabetes 2-läkemedel lixisenatid mot (tidig) Parkinsons sjukdom motorisk funktionshinder (3 april).
Riskforskning har publicerats:
- En studie bedömer den globala omfattningen av PFAS-kontamination av ytvatten och grundvatten och finner att många prover överskrider PFAS-dricksvattenriktvärden och ett ”behov av att bättre förstå användningen, ödet och effekterna av antropogena kemikalier” (8 april).
- En studie uppskattar hur mycket oorganiskt kol jordlagrar kobalt och räknar med att de skulle släppa ut 23 miljarder ton över de kommande 30 åren i ett business-as-usual-scenario (11 april).
- En studie av satellitdata tyder på att på grund av stadens sänkning och havsnivåhöjning kommer 22 till 26 % av Kinas kustland att vara under havsnivån år 2120, vilket är värd för 9 till 11 % av kustbefolkningen (18 april).
- En studie tyder på att vitamin D-brist kan vara en avgörande faktor för cancerimmunitet och framgång för immunterapi (25 april).
- Forskare rapporterar att H5N1-fågelinfluensa hittades i obehandlad mjölk (29 april).
Maj
1 maj – En ny hjärnkrets som kan fungera som en ”mästarregulator” av immunsystemet rapporteras.
2 maj – Det första biobearbetningssystemet för mänskliga hjärnorganoider som utför beräkningsuppgifter och möjliggör fjärrforskning av våtmaterial via ett Python-bibliotek, NeuroPlatform, släpps.
3 maj – Kina lanserar sin Chang’e 6-sond, ett robotiskt prov-returuppdrag till månens bortre sida.
6 maj
- En ny teori säger att Venus kan ha förlorat sitt vatten snabbt på grund av HCO+ dissociativ rekombination.
- Personer över 65 år med två kopior av APOE4-genvarianten visar sig ha en 95 % chans att utveckla Alzheimers sjukdom.
8 maj
- Google introducerar AlphaFold 3, en ny AI-modell för att exakt förutsäga strukturen hos proteiner, DNA, RNA, ligander och mer, och hur de interagerar.
- Atmosfäriska gaser som omger 55 Cancri e, en het stenig exoplanet 41 ljusår från jorden, upptäcks av forskare som använder rymdteleskopet James Webb. NASA rapporterar detta som ”det bästa beviset hittills för att det finns någon stenig planetatmosfär utanför vårt solsystem.”
9 maj
- En rekordhög årlig ökning av atmosfärisk CO2 rapporteras från Mauna Loa-observatoriet på Hawaii, med ett hopp på 4,7 miljondelar (ppm) jämfört med ett år tidigare.
- En kubikmillimeter av den mänskliga hjärnan kartläggs i nanoskala upplösning av ett team på Google. Den innehåller ungefär 57 000 celler och 150 miljoner synapser, som innehåller 1,4 petabyte data.
- En studie i Physical Review Letters drar slutsatsen att det svarta hålet i VFTS 243 troligen bildades omedelbart, med energi som huvudsakligen drevs ut via neutriner. Detta betyder att det skulle ha hoppat över supernovastadiet helt.
- En analys av havsskyddet för det globala bevarandemålet att skydda minst 30 % av havet till 2030 (30 av 30) visar att ungefär en fjärdedel av täckningen av det marina skyddade området (MPA) inte är implementerat, och en tredjedel är oförenlig med bevarandet av naturen på grund av förekomsten av mycket destruktiva aktiviteter. Enligt studien behövs indikatorer på MPA-kvalitet, inte bara täckning.
10 maj – En serie solstormar och intensiva solutbrott påverkar jorden och skapar norrsken på sydligare och nordligare breddgrader än vanligt.
13 maj – OpenAI avslöjar GPT-4o, dess senaste AI-modell, med förbättrade multimodala möjligheter i realtid.
15 maj
- Astronomer rapporterar en översikt av preliminära analytiska studier på returnerade prover av asteroiden 101955 Bennu av OSIRIS-REx-uppdraget.
- SPECULOOS-3 b, en exoplanet som är nästan identisk i storlek med jorden, upptäcks kretsar kring en ultrakall dvärgstjärna så liten som Jupiter och ligger 55 ljusår från jorden.
- Solenergi kombineras med syntetisk kvarts för att generera temperaturer på mer än 1 000°C. Denna proof-of-concept-metod visar potentialen hos ren energi för att ersätta fossila bränslen i tung tillverkning, enligt en forskargrupp vid ETH Zürich.
16 maj – En multimodal algoritm för förbättrad sarkasmdetektering avslöjas. Utbildad på en databas känd som MUStARD, kan den undersöka flera aspekter av ljudinspelningar och har 75 % noggrannhet.
17 maj – Världens minsta kvantljusdetektor på ett kiselchip demonstreras, 50 gånger mindre än deras tidigare version.
20 maj – De första mätningarna av en exoplanets kärnmassa erhålls av rymdteleskopet James Webb. Detta avslöjar en förvånansvärt låg mängd metan och en superstor kärna i super-Neptune WASP-107b.
23 maj
- Nya bilder från rymdteleskopet Euclid publiceras, inklusive en vy av barnkammaren Messier 78.
- Astronomer som använder TESS rapporterar upptäckten av Gliese 12 b, en exoplanet i Venusstorlek som ligger 40 ljusår bort, med en jämviktstemperatur på 315 K (42 °C; 107 °F). Detta gör det till den närmaste, transiterande, tempererade världen i jordstorlek hittills.
- Ett team visar att järn istället för kobolt och nickel kan användas som katodmaterial i litiumjonbatterier, vilket förbättrar både säkerhet och hållbarhet.
24 maj – Forskare från den kinesiska vetenskapsakademin rapporterar inställning av Casimir-effekten med hjälp av magnetfält.
30 maj – NASA rapporterar att rymdteleskopet James Webb har upptäckt JADES-GS-z14-0, den mest avlägsna kända galaxen, som existerade endast 290 miljoner år efter Big Bang. Dess rödförskjutning på 14,32 överstiger det tidigare rekordet på 13,2, satt av JADES-GS-z13-0.
31 maj – Biologer rapporterar att Tmesipteris oblanceolata, en ormbunksallierad växt, visade sig innehålla det största kända genomet.
Lovande resultat av hälso- och medicinsk forskning rapporteras:
- En mRNA-vaccinliknande immunterapi mot hjärncancer testad i en preliminär liten studie (1 maj).
- Illrar-testade mRNA-vaccin mot clade 2.3.4.4b H5 fågelinfluensa i samband med utvecklingen av H5N1-utbrottet 2020–2025 (23 maj).
- Möss-testade antibiotikum lolamicin specifikt för gramnegativa bakterier som skonar tarmmikrobiomet (29 maj).
Riskforskning publiceras:
- Forskare rapporterar att gasspisar sprider kvävedioxid – förknippad med andningssjukdomar som astma – på osäkra nivåer även utanför kök i timmar (3 maj).
- En studie rapporterar stora mängder mikroplast i hjärnan, med höga koncentrationer större i urval från 2024 jämfört med 2016 (6 maj).
- En experimentell studie fann att GPT-4-baserade stora språkmodell-drivna konversationssökningar ökar selektiv exponering jämfört med konventionell webbsökning (11 maj).
- En studie indikerar att fiskolja omega-3 kosttillskott, allmänt taget på grund av associationer av höga omega-3-nivåer och god hälsa eller kognition, kan vara en betydande riskfaktor för förmaksflimmer och stroke, förutom de som tog dessa som redan har förmaksflimmer (21 maj).
- Forskare rapporterar fortsatt överföring av fågelinfluensa hos mjölkboskap och visar att deras obehandlade mjölk kan infektera möss (24 maj).
Juni
2 juni – Kina landar framgångsrikt Chang’e 6 på månens bortre sida. Robotsonden är inställd på att påbörja provinsamlingen innan den återlämnar sin last på 2 kg (4,4 lb) den 4 juni.
4 juni – Kinas rymdfarkost Chang’e 6 lyfter från ytan av månens bortre sida och bär prover av månens jord och stenar tillbaka till jorden.
5 juni – Astronomer identifierar ASKAP J1935+2148, den långsammast snurrande neutronstjärnan som någonsin registrerats, som fullbordar en rotation bara en gång var 54:e minut.
8 juni – En artikel utmanar allmänhetens uppfattning och medieskildringar av stora språkmodeller som särskilt ChatGPT och hävdar att ”bullshitting” i betydelsen av boken On Bullshit och en fundamentalt felaktig design är ett bättre tillvägagångssätt eller terminologi för att förstå bristerna i dessa AI-arkitekturer eller systemens beteende baserat på dessa, i motsats till tillfälliga eller frekventa ”hallucinationer”. I samförstånd med många andra experter finner de att dessa modeller på ett ”viktigt sätt är likgiltiga för sanningen i deras resultat”. Denna uppfattning har också tillämpats på Perplexity AI, som vanligtvis används för att generera utdata som är mindre felaktiga än ChatGPT:s – eller innehåller färre ”hallucinationer” – och som skalades upp avsevärt under 2024. En undersökning av WIRED ska ha visat att chatboten ibland nära parafraserade WIRED-berättelser och ibland sammanfattade berättelser felaktigt med minimal tillskrivning. Tillvägagångssätt för att mildra felaktig information och hallucinationer inkluderar användningen av återvinningsförstärkt generering och ”jordning” genom att konfigurera korpusen för att användas av AI, som används till exempel i chatboten ”WikiChat” med öppen källkod, som i huvudsak förhindrar hallucinationer genom att endast hämta fakta från en flerspråkig Wikipedia-korpus, vilket ger ett nytt sätt att använda Wikipedia.
10 juni – En studie visar att afrikanska elefanter använder personliga namnliknande samtal för att tilltala varandra.
11 juni – Forskare rapporterar att allvarlig njursjukdom kan vara associerad med mänsklig rymdfärd.
12 juni
- En studie kopplar den uppenbara klyftan i förväntad livslängd mellan manliga och kvinnliga organismer till reproduktionsceller som driver könsberoende skillnader i livslängd och föreslår en roll för vitamin D för att förbättra livslängden.
- The Economist rapporterar att Kina har blivit en ”vetenskaplig supermakt”, och citerar många exempel på dess snabba utveckling inom ett brett spektrum av områden.
20 juni – Efter en ökning av populationen av det iberiska lodjuret – från 62 mogna individer 2001 till 648 år 2022 – tar International Union for Conservation of Nature bort djuret från sin ”utrotningshotade” lista och klassar djuret som ”sårbart” istället.
24 juni – Upptäckten av tre Super-Earth-kandidater runt HD 48948, en dvärgstjärna av K-typ belägen 55 ljusår bort, rapporteras. En planet ligger inom den beboeliga zonen.
25 juni – Kinas månutforskningsuppdrag Chang’e 6 återvänder framgångsrikt till jorden efter att ha tagit sten- och jordprover från månens bortre sida. Orbitern fortsatte på ett uppdrag för att utföra observationer vid Sun-Earth Lagrange-punkt L2 efter att ha släppt provet till jorden.
Lovande resultat av hälso- och medicinsk forskning rapporteras:
- Ett blod-AI-test av plasmaproteiner som förutsäger Parkinsons sjukdom upp till 7 år före symtomdebut (18 juni).
- Promenadprogram som en kostnadseffektiv metod mot återkommande ländryggssmärtor (19 juni).
Riskforskning har publicerats:
- En studie finner giftiga metaller, inklusive bly och arsenik, i tamponger (22 juni).
- En studie indikerar att inträngning av havsvatten som orsakas av smältning av antarktiska inlandsisar kan vara en tipppunkt i klimatsystemet (25 juni).
Juli
2 juli
Två nya satellitgalaxer till Vintergatan har upptäckts: Sextans II och Jungfru III.
Den femte upptagna bävern har bekräftats.
5 juli
Den första musmodellen med ett fullständigt och fungerande mänskligt immunsystem har demonstrerats.
9 juli
Den första lokala utrotningen på grund av havsnivåhöjning i USA har rapporterats: Key Largo-trädkaktusen (Pilosocereus millspaughii) i Florida.
11 juli
Med hjälp av rymdteleskopet Hubble har forskare för första gången kartlagt en dvärggalaxs 3D-hastighetsspridningsprofil, vilket bidrar till att avslöja dess mörka materiafördelning.
15 juli
Forskare har meddelat upptäckten av en mångrotta, cirka 400 km från Apollo 11:s landningsplats.
Kina har presenterat en plan för att besöka asteroiden 2015 XF261 år 2029. I likhet med NASA:s Double Asteroid Redirection Test (DART) kommer en sond att kollidera med asteroiden med en hastighet av 10 kilometer per sekund, och de resulterande förändringarna i dess omloppsbana kommer att studeras. Detta kommer att ske när asteroiden befinner sig inom sju miljoner kilometer från jorden.
22 juli
En studie indikerar att polymetalliska knölar producerar syre utan ljus på den avgrundsdjupa havsbotten, vilket är relevant för potentiell djuphavsbrytning.
29 juli
Forskare har publicerat studier om simulering av gravitationsvågor från en sviktande varpdrift.
30 juli
En studie om utvinning av olja och gas i Nordsjön visar att föroreningarna kan öka med mer än 10 000 % inom en halv kilometer runt havsborrplatser.
Världens första helautomatiska tandimplantat på en människa har rapporterats av det Boston-baserade företaget Perceptive.
Lovande resultat inom hälso- och medicinsk forskning har rapporterats:
- Forskare har noterat en betydande förbättring i prognosen för huvud- och halscancer om bakterien Fusobacterium finns i patientens orala mikrobiom. Denna bakterie, som är vanlig i munnen, har tidigare associerats med försämrad prognos vid tarmcancer.
- Fas 3-försök med lenacapavir för förebyggande av HIV har visat positiva resultat.
Riskforskning har också publicerats:
- En studie visar att elbilar utgör en dubbelt så stor kollisionsrisk för fotgängare i städer jämfört med bilar med förbränningsmotor, troligen på grund av att de är tystare.
- En annan studie rapporterar om betydande tungmetallföroreningar i kakaoprodukter.
Augusti
1 augusti
En studie i Nature visar att det, baserat på nuvarande policy, finns en 45 % risk för minst en stor tipppunkt år 2300, även om den globala uppvärmningen återgår till under 1,5 °C. Risken är ”starkt accelererad” vid en uppvärmning över 2,0 °C. Atlantic Meridional Overturning Current (AMOC) har identifierats som den mest akuta risken för kollaps – möjligen så tidigt som 2040 – följt av Amazonas regnskog på 2070-talet.
5 augusti
En studie indikerar att vegetariska och veganska hunddieter är hälsosammare än både konventionella kött- och rå köttdieter, baserat på indikatorer som antal veterinärbesök och rapporterad veterinär bedömning av hälsotillstånd. Resultaten stämmer överens med tidigare studier inom området.
En analys tyder på att hydrauliska hissar kan ha använts för att bygga forntida egyptiska pyramider.
7 augusti
Forskare i Australien publicerar en ny 400-årig temperaturrekonstruktion för Korallhavet, som visar att den senaste tidens havsvärme har lett till massblekning på Stora barriärrevet.
8 augusti
En studie om terraformningen av Mars tyder på att frisläppande av nanorör av metall i planetens atmosfär kan värma upp den med 30 K och skulle vara mycket effektivare än att använda växthusgaser.
12 augusti
Det har bekräftats att flytande vatten finns på ett djup av 10 till 20 km under Mars yta, baserat på en ny analys av data från NASA:s InSight-landerare.
En exoplanet med en ultrakort period, TOI-6255b i jordstorlek, har visat sig genomgå extrem tidvattenförvrängning på grund av sin närhet till moderstjärnan. Detta har resulterat i en äggformad planet, som sannolikt kommer att förstöras inom 400 miljoner år.
14 augusti
Världshälsoorganisationen (WHO) förklarar mpox som en folkhälsokris av internationell oro för andra gången på två år, efter spridningen av viruset i afrikanska länder.
Människans åldrande visar sig utvecklas i två accelererade skurar, vid 44 och 60 års ålder, snarare än att vara en gradvis och linjär process.
16 augusti
The Planetary Habitability Laboratory publicerar en rapport som drar slutsatsen att Wow!-signalen sannolikt orsakades av en sällsynt astrofysisk händelse: den plötsliga ljusningen av ett kallt molekylärt moln utlöst av en stjärnemission.
22 augusti
Den första systematiska analysen av 1 500 klimatpolitiska åtgärder från 41 länder publiceras. Av de politiska insatser som har prövats fram till 2022 identifierar studien 63 framgångsrika när det gäller stora trendbrott. Författarna finner att införandet av en rätt kombination av åtgärder är avgörande och att prisbaserade instrument spelade en nyckelroll i dessa policymixar.
23 augusti
BNT116, världens första mRNA-vaccin mot lungcancer, påbörjar en klinisk fas I-studie i sju länder.
29 augusti
Den första globala analysen som uppskattar otillräckligt intag av 15 mikronäringsämnen baserat på kostdata publiceras. Studien visar att över hälften av världens befolkning inte konsumerar tillräckligt med jod (68 %), vitamin E (67 %), kalcium (66 %), järn (65 %), riboflavin (55 %), folat (54 %) och C-vitamin (53 %).
Riskforskning publiceras:
- En studie visar att sannolikheten för att få en demensdiagnos varierar dubbelt beroende på bostadsort i USA, även efter justering för sociodemografiska och befolkningsmässiga riskfaktorer. Detta tyder på ytterligare regionala riskfaktorer eller sämre diagnostik.
- En annan studie visar att 60 % av spädbarns- och småbarnsmat i 10 stora livsmedelsbutikskedjor inte uppfyller näringskraven enligt WHO:s närings- och marknadsföringsprofilmodell (NPPM).
September
4 september
ESA/JAXA:s BepiColombo-uppdrag utför den närmaste förbiflygningen någonsin av en planet när den passerar Merkurius på ett avstånd av endast 165 km.
10 september
Forskare i Sverige presenterar ett batteri tillverkat av kolfiberkomposit som är lika styvt som aluminium och tillräckligt energitätt för kommersiell användning.
11 september
En studie visar att blåstreck-rengöringsläppfisken (Labroides dimidiatus), en liten tropisk fisk, kan ha en form av självkännedom.
Jülich Supercomputing Center i Tyskland tillkännager installationen av JUPITER, Europas första exascale-superdator.
12 september
OpenAI släpper sin ”o1”-serie av stora språkmodeller (LLM) med förbättrade förmågor inom kodning, matematik, naturvetenskap och andra komplexa uppgifter.
Jared Isaacman och Sarah Gillis genomför den första kommersiella rymdpromenaden och testar slimmade rymddräkter designade av SpaceX.
En studie tyder på att jorden hade planetringar under Ordovicium-perioden, bildade från sönderdelningen av en asteroid. Material från denna asteroid cirkulerade i ~40 miljoner år under den ordoviciska meteorhändelsen för ~466 miljoner år sedan, vilket förklarar en annars osannolik kraterfördelning.
En policystudie visar att förbud mot deponering av matavfall, som producerar stora mängder växthusgaser, i fem amerikanska delstater hade nästan ingen effekt, med undantag för Massachusetts. Studien antyder att flera faktorer kan ha bidragit till statens framgång.
18 september
Forskare vid CERN i Schweiz, med hjälp av ATLAS-partikeldetektorn, observerar kvantförvridning mellan kvarkar för första gången, vilket också är den högsta energiobservationen av förvridning hittills.
Det största kända paret av astrofysiska strålar upptäcks i radiogalaxen Porphyrion, som sträcker sig 23 miljoner ljusår från ände till ände. Detta överträffar Alcyoneus, den tidigare rekordhållaren på 16 miljoner ljusår.
19 september
Ett nyligen upptäckt jordnära objekt, kallat 2024 PT5, beräknas bli en ”minimåne” med en tillfällig bana runt jorden från 29 september till 25 november. Den förväntas återvända år 2055.
23 september
Forskare publicerar den första flerhundraåriga prognosen med flera modeller av förlust av inlandsisen i Antarktis, baserat på globala klimatmodeller. Studien indikerar att den västantarktiska inlandsisen kan genomgå en nästan total kollaps år 2300.
Forskare demonstrerar en asteroidavböjningsmetod som använder en röntgenpuls på en miniatyriserad skenasteroid för asteroider med upp till ~4 km i diameter, där DART-liknande nedslag anses vara otillräckliga.
24 september
Forskare vid ETH Zürich demonstrerar en bildbaserad AI-modell som kan lösa Googles reCAPTCHA v2, ett av världens mest kraftfulla verktyg för att avgöra om en användare är mänsklig och förhindra botattacker och spam.
30 september
Forskare utvecklar en ny metod som kombinerar konfokal fluorescensmikroskopi med mikrofluidiskt laminärt flöde för att snabbt upptäcka nanopartiklar och virus. Metoden kan implementeras med 3D-printad mikroskopi, Brick-MIC.
Riskforskning har publicerats:
- En systematisk analys uppskattar att 4,71 miljoner dödsfall år 2021 var associerade med bakteriell antimikrobiell resistens (AMR). Studien uppskattar trender i AMR-dödlighet sedan 1990 och förutspår att AMR kan orsaka 39 miljoner dödsfall globalt mellan 2025 och 2050.
- Forskare publicerar data om upptäckt av över 3 000 material i kontakt med livsmedel (FCM) hos människor.
- En studie visar att 189 (21 %) av potentiella bröstcancerframkallande ämnen har uppmätts i FCM, och minst 76 av dessa läcker ut i befolkningens livsmedel.
Oktober
1 oktober
European Southern Observatory (ESO) rapporterar upptäckten av en underjordisk planet som kretsar kring Barnards stjärna, den ensamma stjärnan närmast solen på sex ljusårs avstånd.
2 oktober
Forskare tillkännager den första fullständiga kartläggningen någonsin av hela hjärnan hos en fruktfluga (Drosophila melanogaster), med en detaljnivå på 50 miljoner kopplingar mellan mer än 139 000 neuroner.
Forskare upptäcker en ny stråle av kolmonoxid (CO) och tidigare osynliga strålar av koldioxid (CO₂) på kometen 29P med hjälp av James Webb Space Telescopes Near-Infrared Spectrograph.
3 oktober
Google släpper en ny funktion, ”Videosökning”, som gör det möjligt för användare att ställa en fråga medan de filmar en video och få sökresultat.
4 oktober
Forskare utvecklar konstgjorda växter med löv som använder biologiska solceller. Dessa växter kan utföra andning, fotosyntes och generera elektricitet.
8 oktober
Forskare vid REMspace uppnår den första kommunikationen mellan två individer i klara drömmar med hjälp av specialdesignad utrustning.
9 oktober
Pham Tiep, professor i matematik, löser två långvariga problem: Height Zero Conjecture och Deligne-Lusztig-teorin. Matematiker tror att detta kan leda till framsteg inom vetenskap och teknik.
Astronomer bekräftar att Jupiters stora röda fläck vinglar och fluktuerar i storlek efter att ha analyserat en time-lapse-video skapad från bilder tagna av rymdteleskopet Hubble mellan december 2023 och mars 2024.
En experimentell studie introducerar ett nytt kognitivt missförstånd, ”illusionen om informationstillräcklighet”, som tyder på att många antar att den information de har tillgång till är tillräcklig för att fatta rimliga beslut eller slutsatser.
10 oktober
Forskare använder en avancerad maskininlärningsmodell, ”SHBoost”, för att bearbeta data och uppskatta exakta stjärnegenskaper för 217 miljoner stjärnor som observerats av Gaia-uppdraget.
11 oktober
Astronomer observerar tillväxten ”inifrån och ut” av galaxen NGC 1549 med hjälp av rymdteleskopet James Webb. Forskare tror att detta kan lösa mysteriet om hur komplexa strukturer bildas från gasmoln.
12 oktober
Den långtidskometen C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) närmar sig jorden på det närmaste.
13 oktober
SpaceX uppnår den första framgångsrika återkomsten och fångsten av en Super Heavy-booster från Starship, den största och mest kraftfulla raketen som någonsin flugit.
14 oktober
NASA lanserar Europa Clipper från Kennedy Space Center. Rymdsonden kommer att studera den jovianska månen Europa medan den kretsar kring Jupiter.
15 oktober
Fysiker och forskare från Institutet för kärnfysik vid den polska vetenskapsakademin skapar den första sammanhängande bilden av atomkärnor som endast består av kvarkar och gluoner, och integrerar denna bild med modellen av kärnor gjorda av protoner och neutroner.
16 oktober
Forskare vid University of Birmingham Medical School stöter på ett mänskligt kadaver med tre penisar.
17 oktober
Forskare observerar ett svart håls korona med hjälp av NASA:s Imaging X-ray Polarimetry Explorer och bestämmer dess form för första gången.
En studie publicerad i tidskriften Science analyserar 25 crowdsourcede idéer som syftar till att minska politisk polarisering i USA.
Forskare bygger världens minsta kvantdator med en enda foton.
19 oktober
Forskare utvecklar ett växtbaserat kosttillskott för att skydda bins hjärnor från neurotoxiner.
23 oktober
Fysiker observerar en ”svart håls trippel” för första gången.
Astronomer använder NASA/ESA:s rymdteleskop James Webb för att upptäcka de första kandidaterna till bruna dvärgar utanför Vintergatan i NGC 602.
28 oktober
En studie av den uranska månen Miranda tyder på att den kan innehålla ett djupt hav av vatten under ytan.
30 oktober
Forskare demonstrerar att utbildade råttor kan användas som kostnadseffektiva detekteringsverktyg för illegal handel med vilda djur.
Lovande resultat inom hälso- och medicinsk forskning rapporteras:
- Fas 2-försök med hemma transkraniell likströmsstimulering visar positiva resultat mot egentlig depression.
- En analys av elektroniska journaler för 116 miljoner amerikanska patienter länkar semaglutid till en minskad risk för Alzheimers sjukdom.
Riskforskning har publicerats:
- En studie visar att ökningstakten för skogsbränder i västra USA mer än fördubblades mellan 2001 och 2020, och att ”snabba bränder” stod för ~78 % av de strukturer som förstördes i det angränsande USA.
- En studie finner att sockerransonering under de första 1000 dagarna efter befruktningen minskade risken för typ 2-diabetes och hypertoni med cirka 35 % respektive 20 %.
November
14 november
- AI-genererad poesi har visat sig vara omöjlig att särskilja från mänskligt skriven poesi och får mer positiva betyg.
- En studie i British Journal of Sports Medicine visar att över 40 skulle kunna leva fem år extra om de anammade träningsrutinerna för de översta 25 % av befolkningen, medan de minst fysiskt aktiva potentiellt skulle kunna lägga till 11 år till sin livslängd.
- Den första direkta bilden av hur formen på en foton skulle se ut skapas.
15 november – Mässlingfall rapporteras ha ökat över hela världen, med uppskattningsvis 10,3 miljoner infektioner 2023, en ökning med 20 % från 2022.
18 november – Kolaska från kraftverk över hela USA kommer sannolikt att innehålla upp till 11 miljoner ton sällsynta jordartsmetaller – nästan åtta gånger så mycket som USA har i inhemska reserver – enligt en studie från University of Texas i Austin.
19 november
- De norra och centrala delarna av Stora barriärrevet rapporteras ha drabbats av sin värsta korallblekning någonsin, med upp till 72 procents dödlighet.
- Starship flight test 6 lanseras.
20 november
- Klimatförändringar har visat sig ha ökat vindhastigheterna i den atlantiska orkanen med 29 km/h (18 mph).
- Framsteg på Human Cell Atlas rapporteras, med en samling av 40 nya vetenskapliga artiklar i Nature som beskriver projektets senaste upptäckter.
21 november – Den första närbilden av en stjärna utanför Vintergatan rapporteras med hjälp av European Southern Observatorys Very Large Telescope Interferometer. Stjärnan WOH G64 ligger i det stora magellanska molnet, cirka 160 000 ljusår bort, och visas vara omgiven av ett torusformat moln.
December
5 december – En enda mutation känd som Q226L har visat sig förbättra förmågan hos H5N1 (’fågelinfluensa’) att infektera mänskliga celler, särskilt i luftvägarna. Tidigare trodde man att minst tre mutationer krävdes för att viruset skulle infektera människor och spridas mellan dem.
7 december – En studie i The Lancet visar att den förväntade livslängden i USA saktar ner. Endast blygsamma ökningar är sannolikt till 2050, eftersom landet faller under nästan alla höginkomstländer och vissa medelinkomstländer i den globala rankningen.
9 december – Astronomer rapporterar att de använder den infraröda förmågan hos rymdteleskopet James Webb för att hitta 100 av de minsta asteroider som någonsin upptäckts i huvudbältet, några mäter bara 10 meter i diameter.
10 december – AI-baserat överföringsinlärning förutspår att den globala uppvärmningen kommer att nå 3°C snabbare än tidigare väntat.
13 december – En ny ljusinducerad genterapi med nanopartiklar för att rikta cancercellers mitokondrier demonstreras.
16 december – China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) lanserar den första omgången av megakonstellationen Guowang (Xingwang), en planerad konstellation med 13 000 satelliter med hjälp av en Long March 5-raket vid Wenchang Space Launch Site.
17 december – Zhúlóng (”Fackladraken”), upptäckt av rymdteleskopet James Webb, rapporteras vara den mest avlägsna kända spiralgalaxen som någonsin hittats, sett som den dök upp bara 1,1 miljarder år efter Big Bang.
20 december – En studie publicerad i Optica rapporterar den första demonstrationen av kvantteleportering över fibrer som transporterar konventionell telekommunikationstrafik.
22 december – Forskare i Sydkorea demonstrerar ett sätt att återställa cancerceller till normala, friska celler, genom att använda simuleringar för att identifiera ”master molekylära switchar” som är involverade i celldifferentiering.
24 december – Parker Solar Probe slår det tidigare rekordet som sattes 2018 för det närmaste konstgjorda föremålet till solen med 6,1 miljoner kilometer (3,8 miljoner miles), och blir det närmaste och första konstgjorda föremålet att närma sig och ”röra” vid solen.
27 december
- En ny teknik för verklighetstrogna ansiktsuttryck på androider rapporteras av Osaka University, som använder vågformsrörelser för att dynamiskt uttrycka humörtillstånd, som ”exciterad” eller ”sömnig”.
- Kol i yttre rymden har visat sig färdas på ett cirkumgalaktiskt medium, som liknar en serie gigantiska transportband, som kan sträcka sig bortom vår galax och upp till 400 000 ljusår i längd.