Stora investeringar i fusionskraft – skulle kunna ge grön och säker el

ITER, Photo Credit: Conleth Brady IAEA

Fusionskraft har potentialen att ge ren, säker och billig el, en teknik som skulle kunna revolutionera energimarknaden. Allt fler bolag satsar på fusion och hoppas kunna leverera el till nätet redan inom ett par decennier.

Sol- och vindkraft är gröna energikällor, men de är inte konstant tillgängliga. Vattenkraft är stabil, men kan inte byggas överallt. Kärnkraft är planerbar, men ger extremt radioaktivt avfall och inte alla vill ha kärnkraftverk som grannar.

Fusionskraft saknar dessa problem. Det är energiproduktionens ”heliga graal” som man letat efter i över ett halvt sekel.

”Bränslet hittar du i vatten och litium. Restprodukten är bara helium, ingen växthusgas. Stabil baselkraft, möjlig att erbjuda var som helst,” förklarar Peter Roos, vd på svenska fusionsbolaget Novatron.

Utvecklar ny teknik

Tillsammans med KTH utvecklar Novatron en ny teknik för att lösa det kritiska momentet i fusion: att stabilisera plasman, en slags superhet gas, inne i reaktorn. Vid årsskiftet kör man sina första skarpa tester av den första prototypen.

Nyligen inledde bolaget ett samarbete med den brittiska atomenergimyndigheten UKAEA, som satsat på fusionsforskning sedan 80-talet.

”Regeringen har ökat investeringarna betydligt de senaste åren. Dels för att få fram fossilfri baselkraft, men också för de ekonomiska möjligheter denna industri kan föra med sig,” säger Tim Bestwick, utvecklingschef på UKAEA, som dock inte vågar gissa när fusion kan bli verklighet.

Det stående skämtet har varit att ”fusion är framtidens energi, och kommer vara det även i framtiden.” Men nu satsar inte bara fler stater, utan även privat riskkapital har börjat flöda till de 40-tal hoppfulla startups som finns i branschen.

När är framtiden här?

Novatron tror på kommersiell tillämpning till 2040. Amerikanska Helion, som OpenAI-vd Sam Altman investerat 375 miljoner dollar i, talar mer tidsoptimistiskt om 2030.

Kopplingen till AI är dubbel. AI suger mycket energi och bidrar därför till det ökade elbehovet framöver. Men AI kan också vara ett verktyg för att snabba på fusionsutvecklingen.

Källa: SVT

Taggar: Fusionskraft, energiproduktion, Novatron, KTH, UKAEA, Tim Bestwick, Peter Roos, AI, Helion, Sam Altman, grön energi, säker el, fossilfri baselkraft

Det här inlägget postades i Ekonomi, Teknik. Bokmärk permalänken.