Så spionerar din bil på dig: ”Handlar om manipulation”

Moderna bilar har en djup inblick i våra liv, så djup att de kan sägas spionera på oss. Var du varit och vem du pratat med är bara några av de saker som din bil kan ta reda på, enligt TV4:s techreporter Emil Hellerud.

”Om man vill ta reda på saker om oss kan man säga att bilen vet det mesta,” säger Emil Hellerud.

Nyligen exploderade en Tesla utanför Trumps hotell i Las Vegas. Explosionen tros ha utlösts av föraren, som hittades död i bilen efter att ha lastat bilflaket fullt med fyrverkerier, bensin och gas. Bara timmar efter smällen lyckades Tesla utläsa viktig information från bilen, vilket snabbade upp utredningsarbetet enligt AP. Även om polisen var nöjda med jobbet, har händelsen väckt frågor om hur mycket information våra moderna bilar innehåller.

Idag kopplar många sina telefoner och appar till bilen, vilket ger våra fordon en unik inblick i våra liv. Våra körmönster och platser vi varit på säger mycket om oss.

”För det första vet vi att positionsdata är det mest kraftfulla verktyget för att dra slutsatser. Platserna vi är på säger mycket om vilka vi är. Det säger något om inkomstgrupp, det kan tala om ens sexuella läggning, vilka vi träffar, vad vi gör på fritiden, om vi har barn eller är religiösa,” säger Emil Hellerud.

Hur vi kör bilen avslöjar också saker om vårt temperament och våra prioriteringar.

”Du kan säga mycket om en persons personlighet baserat på hur den kör. Om den har en aggressiv körstil i trafiken. Är du en person som tänker på miljön när du kör. Den typen av data kan du enkelt samla in,” fortsätter Hellerud.

I moderna bilar finns även mikrofoner som hör vad vi pratar om, något som kan bli ett problem för myndigheter med säkerhetskänsliga uppdrag.

”Då vet främmande makt vad man pratar om hos polisen. Då blir det svårt att använda en Volvo som ägs av ett kinesiskt statligt företag. I Kina finns en lag om att man måste lämna ut information till staten. USA har en liknande lag, men skillnaden mellan USA och Kina är att USA är en allierad mer än Kina. Men möjligheten att ta ut information finns ju,” säger Hellerud.

Informationen är inte bara intressant för främmande makter. Det finns många som kan betala dyrt för information i vårt reklamsamhälle.

”Försäkringsbolag kan vara intresserade av att ta del av datan och sälja den vidare till företag som vill rikta annonser och få dig att köpa saker du annars inte sett. Det man säljer är en förutsägelse av ett beteende. Du säljer förmågan att kunna förutse vilka personer som kommer att köpa en viss produkt. Det handlar ytterst om manipulation,” förklarar Hellerud.

Kan man kalla det hela för en sorts spioneri? Enligt Emil Hellerud så kan man det. Och när datan väl är inhämtad, är det svårt att backa bandet.

”Bilar samlar in väldigt mycket data om oss som det går att dra väldigt långtgående slutsatser ifrån. Vi har ingen koll på hur datan används och om vi har koll så har vi lite kontroll. Det går inte att kontakta ett företag och säga, jag vill inte att ni använder min data på detta sätt,” säger Hellerud.

”Det är kraftfullt att ta reda på saker om oss för att vi människor är ganska förutsägbara,” slutar han.

Källa: tv4.se

Taggar: Bilspioneri, datain sampling, personlig integritet, Tesla, Elon Musk, Emil Hellerud, TV4, techreporter, positionsdata, körstil, mikrofoner, främmande makt, reklamsamhälle, manipulation

Det här inlägget postades i Tech. Bokmärk permalänken.