Damaskus, Syrien
11 december 2024, 12:09
Rysslands position i Syrien har försvagats avsevärt efter Assad-regimens fall, vilket har lett till en förändrad maktbalans i regionen. Nu tvingas Ryssland förhandla med syriska rebellstyrkor för att behålla sina strategiskt viktiga militärbaser vid Medelhavet.
De två militärbaserna – flygbasen Khmeimim och den marina basen i Tartus – har varit avgörande för Rysslands inflytande i både Mellanöstern och Afrika. Basernas betydelse sträcker sig från möjligheten att kontrollera skiftande lojaliteter i regionen till att fungera som nav för operationer i Afrika, där Ryssland bland annat stöder regimer och juntor i Centralafrikanska republiken, Mali, Burkina Faso och Niger.
– Ryssland har haft en vision om att dominera eller åtminstone ha en stark närvaro i Syrien, men också att militärt stödja Assad-regimen. Den strategin har nu kollapsat, säger militärexpert Joakim Paasikivi.
Förhandlingar med rebellstyrkor
Ryssland för fortfarande kontrollen över baserna i Khmeimim och Tartus, men för att behålla dem tvingas landet förhandla med grupper som HTS (Hayat Tahrir al-Sham).
– Trots hämndaktioner mot Assad-soldater verkar ryska styrkor inte ha drabbats direkt. Men det finns uppgifter om att Ryssland kan behöva evakuera baserna om förhandlingarna misslyckas, säger Paasikivi.
Assad-regimen övergiven
Bashar al-Assad har enligt uppgifter befunnit sig i Ryssland sedan maktskiftet, men han anses nu vara en förbrukad figur utan politiskt förtroende.
– Ryssland har redan klargjort att man inte kommer att lämna ut honom för att ställas inför rätta. Det handlar om skademinimering från rysk sida – man vill låtsas som om detta aldrig inträffat, säger Paasikivi.
Med maktskiftet i Syrien är Rysslands inflytande i Mellanöstern och Afrika tydligt hotat. Situationen försvåras ytterligare av att Ryssland nu är beroende av förhandlingar med rebellgrupper och Turkiet för att säkra sina intressen i regionen.
Källa: TV4.se
#nyheter #Ryssland #Syrien #Mellanöstern #geopolitik