Rikspolischef Petra Lundh uttrycker förståelse för allmänhetens upprördhet efter avslöjanden om omfattande läckor från polisen till kriminella. Sedan 2018 har över 500 anmälningar gjorts om misstänkta läckor och minst 30 polisanställda har pekats ut som säkerhetsrisker, enligt en granskning av Dagens Nyheter.
Lundh understryker att läckorna är skadliga för allmänhetens förtroende för polisen. Hon menar dock att den stora mängden anmälningar beror på att myndigheten har ett bra system för att upptäcka avvikande beteenden, med säkerhetsklassade anställningar, kontinuerliga säkerhetssamtal, obligatorisk utbildning i säkerhetsskydd och informationskampanjer.
Enligt Lundh ligger polisen långt fram i arbetet mot problematiken jämfört med andra myndigheter och internationellt sett. Hon erkänner dock att rättsväsendet historiskt har varit naivt, men att man de senaste åren har jobbat systematiskt och strukturerat med frågan.
Trots detta har läckor skett, vilket Lundh ser som otroligt skadligt. Hon betonar att polisen måste göra allt för att minimera problemet och att det är ett ständigt pågående arbete. Granskningen visar att läckor från polisen sammanfaller i tid med minst fyra hämndattentat där människor skadats eller mördats, även om sambandet inte är klarlagt.
Rikspolischefen reagerar även på uppgiften om att personer som lämnat myndigheten efter att ha identifierats som säkerhetsrisker ändå har kunnat få nya känsliga jobb inom staten. Hon ser mycket allvarligt på detta.
Avslöjandena om läckorna sätter ljuset på behovet av fortsatt systematiskt säkerhetsarbete inom polisen och andra myndigheter för att upprätthålla allmänhetens förtroende och skydda känslig information från att hamna i orätta händer.