Stockholm, 24 januari 2025
Antalet personer som diagnostiseras med autismspektrumstörning (ASD) och ADHD har stigit kraftigt de senaste decennierna, och forskning fortsätter att undersöka faktorer som är inblandade i dessa tillstånd.
En studie publicerad 2023 avslöjade att det finns en skillnad i hur barn med autism eller ADHD rensar bort det vanliga plasttillsatsen bisfenol A (BPA), jämfört med neurotypiska barn.
BPA används i många plaster och plasttillverkningsprocesser, och kan även hittas inuti livsmedels- och dryckesburkar. Dock har tidigare forskning även kopplat det till hälsoproblem som involverar hormonstörningar, inklusive bröstcancer och infertilitet.
Forskare från Rowan University och Rutgers University i USA undersökte tre grupper av barn: 66 med autism, 46 med ADHD och 37 neurotypiska barn. De analyserade speciellt processen med glukuronisering, en kemisk process som kroppen använder för att rensa bort gifter i blodet genom urinen.
De fann att barn med ASD och ADHD inte kunde rensa bort BPA och en annan liknande förening som kallas diethylhexylftalat (DEHP) med samma effektivitet som andra barn, vilket potentiellt leder till längre exponering för deras toxiska effekter.
”Avgiftning av dessa två mjukgörare är komprometterad hos barn med ASD och ADHD,” skrev forskarna i sin publicerade artikel. ”Följaktligen är deras vävnader mer exponerade för dessa två mjukgörare.”
Det var bara i fallet med BPA som skillnaden var statistiskt signifikant: effektiviteten minskade med cirka 11 procent för barn med ASD och 17 procent för barn med ADHD, jämfört med kontrollgruppen av barn.
Forskarna tror att genmutationer hos vissa individer innebär att BPA inte kan rensas bort så bra som det behövs, vilket innebär att substansen stannar kvar i kroppen. Detta kan potentiellt orsaka skador i termer av neuronutveckling och -funktion.
Tillstånd som ASD och ADHD antas innefatta en kombination av genetiska och miljömässiga influenser, och denna nya studie förenar båda. Dock är det bara en del av berättelsen – inte varje barn med en neuroutvecklingsstörning hade problem med att spola ut BPA, så det finns andra faktorer i spel också.
Arbetet fortsätter att identifiera hur exakt ASD och ADHD utvecklas hos människor – om det är i utero före födseln till exempel, eller senare i livet – eftersom data inte är tillräckligt för att visa om BPA-exponering orsakar någon av störningarna.
”Det finns ett omfattande epidemiologiskt bevis för ett samband mellan neuroutvecklingsstörningar och miljöförorenare som mjukgörare,” skrev forskarna.
”Hur viktig mjukgörande neuroutvecklingsstörning är i den totala förekomsten av dessa störningar är inte känt, men den måste utgöra en betydande andel eller skulle inte ha varit så lätt att upptäcka i en metabolisk studie av moderat storlek som denna studie.”
Forskningen publicerades i PLOS ONE.
En version av denna artikel publicerades först i oktober 2023.
Källa: ScienceDaily
Taggar: Autism, ADHD, Bisfenol A, BPA, Hälsa, Barn, Neuroutvecklingsstörningar, Forskning, Toxicitet