Norges statsminister Jonas Gahr Støre har uttalat sig om att det kan bli aktuellt att höja stödet till Ukraina. Detta kommer efter att Norge redan har utlovat drygt 74,2 miljarder svenska kronor i långsiktigt stöd till Ukraina under ett femårigt program. Støre har även påpekat att EU kan ha inspirerats av Norge när man beslutade att ge 50 miljarder euro i långsiktigt stöd till Ukraina.
Det norska stödet till Ukraina är både civilt och militärt. Enligt regeringen bidrar det norska stödet till de ukrainska myndigheterna genom Världsbanken till att en halv miljon anställda i skolsystemet är garanterade en lön varje månad.
I Sverige har regeringen presenterat det 15:e och hittills största militära stödpaketet till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes den 24 februari 2022. Paketet uppgår till ett värde av 7,1 miljarder kronor i löpande priser och inkluderar en marin satsning där Stridsbåt 90, mindre snabbgående motorbåtar (G-båt) och undervattensvapen ingår. Paketet innehåller även artilleriammunition, luftvärnssystem, pansarvärnsrobotar, granatgevär, handgranater, sjukvårdsutrustning, sjuktransportfordon, livsmedel och finansiella stöd till bilaterala och multilaterala projekt eller fonder. Paketet innehåller även ekonomiskt stöd för Ukraina att köpa ytterligare exemplar av Stridsfordon 90.
I Sverige har även Riksdagen godkänt regeringens förslag om att skänka försvarsmateriel och att ge ekonomiskt stöd till Ukraina.
I en utrikespolitisk debatt i Riksdagen den 14 februari 2024 krävde Centerpartisten Kerstin Lundgren besked om ökat svenskt Ukrainastöd och föreslog att Sverige skulle låna upp en procent av sitt BNP och säkrar att det finns resurser för Ukraina fram till 2026, vilket skulle röra sig om 65 miljarder. Utrikesministern Tobias Billström svarade att han vill att en sådan plan ska säkerställas på EU-nivå och att han därför inte vill ta ned frågan på ett nationellt plan. Socialdemokraternas utrikestalesperson Morgan Johansson svarade ”nej” på samma fråga från Kerstin Lundgren. Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson sade att det lät som ett intressant förslag men att han inte hade haft möjlighet att studera det i detalj.
Sverige är idag det land i Norden som ger Ukraina lägst andel av sitt BNP i stöd, både om man inkluderar de pengar som går via EU:s stöd och utan. Medan Sverige nationellt gett Ukraina ett stöd på ungefär 0,5 procent av sitt BNP så gav Finland 0,6 procent, Danmark 1 procent och Norge, som inte skickar några pengar genom EU, 1,6 procent. Sverige hamnar på plats elva om man rankar alla länder som stöttar Ukraina.
Under EU-toppmötet i mars 2024 krävde EU eldupphör i Gaza och gav stöd till Ukraina. EU har enats om att köpa krigsmateriel till Ukraina för avkastningen från de ryska frysta tillgångarna och att skärpa tonen mot Israel i de pågående konflikterna.
Det är tydligt att stödet till Ukraina fortsätter att vara en viktig fråga för både Norge och Sverige, och att både länderna och EU fortsätter att arbeta för att ge både civilt och militärt stöd till Ukraina.