Globalt
onsdag 18 december 2024
En ny rapport från Arab Center for the Advancement of Social Media (7amleh) belyser hur Metas censurpolitik påverkar palestinier och deras tillgång till digitala plattformar. Rapporten, baserad på 20 vittnesmål från journalister, influensers och nyhetskanaler, beskriver hur plattformar som Facebook och Instagram anklagas för shadow-banning och radering av palestinskt innehåll, särskilt sedan Israels offensiv mot Gaza började i oktober 2023.
Shadow-banning och raderingar
Flera lokala medier, som nyhetskanalen Arabs48, har fått sina konton raderade utan förvarning. Enligt redaktören Dima Kabaha har deras Facebook-sida raderats två gånger, medan deras Instagramkonto är begränsat i räckvidd. Influensers som Adnan Barq och Ali Obeidat vittnar om kraftigt minskad publikinteraktion och att deras konton raderats upprepade gånger.
Fallet för yttrandefrihet
Palestinska journalister och medborgare har alltmer använt sociala medier för att rapportera om konflikten och kommunicera under telekommunikationsavbrott. Trots detta har räckvidden för nyhetsinlägg minskat kraftigt. En rapport från BBC visade att Palestine TV, med 5,8 miljoner följare, har upplevt en minskning på 60 procent i antalet som ser deras inlägg.
Jalal Abukhater, advokatchef vid 7amleh, menar att Metas metoder utgör ett brott mot internationella standarder för yttrandefrihet. ”Vi uppmanar Meta att reformera sina policys och säkerställa palestiniers rätt att använda digitala plattformar utan diskriminering,” sade han.
Metas svar
En talesperson för Meta har tillbakavisat anklagelserna och menar att de vidtagit ”tillfälliga åtgärder” för att hantera konflikten. ”Vi erkänner att vi gör misstag, men vi undertrycker inte avsiktligt någon specifik röst,” uppgav de.
Källa: Middle East Eye
#yttrandefrihet #socialamedier #Palestina #Meta #censur