Sälen
Försvarsmakten har i samarbete med Saab utvecklat ett hemligt drönarprojekt för armén. Projektet, som presenterades av försvarsminister Pål Jonson (M) under Folk och försvar i Sälen, innebär en ny typ av drönarsvärmar som kan utföra automatiserade uppgifter.
Arméns nya drönarsvärmar, döpta till ”Gnadd”, är utrustade med avancerad mjukvara som gör det möjligt för drönarna att arbeta samordnat utan ständig manuell kontroll. Dessa svärmar kan utföra uppgifter som att vakta vägar, spana efter fientliga objekt och återvända för laddning. Mjukvaran kan även utrustas med ytterligare funktioner, såsom att bära bomber.
”Vi lär oss av kriget i Ukraina. Förändringstakten är hög. Det innebär att vi inte vill köpa 100 000 drönare som sedan kan hamna i ett förråd,” säger arméchef Jonny Lindfors.
Drönarsvärmarna kommer att användas i den militära övningen Arctic Strike 25 i mars. Övningen är experimentell och har lockat stort intresse från industrin.
”Det är en experimentövning som vi bjudit in industrin till. Gensvaret har varit fantastiskt från industrin,” säger Jonny Lindfors.
Projektet har utvecklats under rekordtid, på endast ett år, tack vare personligt engagemang från arméchefen och försvarsministern. Normalt sett skulle ett sådant projekt ta 4-5 år att utveckla. Erfarenheterna från drönarprojektet kommer att presenteras i en utredning senare i vår, med rekommendationer för regeländringar inom departement och myndigheter. Målet är att Försvarsmakten ska kunna ligga i framkant av den tekniska utvecklingen och snabbt ta till sig innovationer.
Källa: tv4.se
Taggar: Försvarsmakten, Saab, Drönare, Armén, Kriget i Ukraina, Militär teknik, Säkerhet
Sammanfattning:
- Försvarsmakten och Saab har utvecklat ett hemligt drönarprojekt för armén.
- Drönarsvärmarna, kallade ”Gnadd”, kan utföra automatiserade uppgifter och utrustas med ytterligare funktioner.
- Projektet har utvecklats på rekordtid och kommer att användas i militärövningen Arctic Strike 25 i mars.
- Erfarenheterna från projektet kommer att presenteras i en utredning senare i vår med rekommendationer för regeländringar.