Myggor som kan sprida West Nile-virus, även känt som Nilfebervirus, har redan påträffats i södra Sverige. Det är nu bara en tidsfråga innan Sverige får sitt första inhemska fall av denna tropiska sjukdom.
Beredskap i Region Skåne
Region Skåne har förberett sig för att testa alla blodgivare för viruset. Culex modestus, en myggart som kan sprida West Nile-feber, har snabbt spridit sig i Europa under de senaste åren. Denna mygga upptäcktes i Skåne 2016 och i Halland 2022.
– Vi har inte hittat virus i Sverige, bara myggan, säger Gülsen Özkaya Sahin, överläkare på Klinisk mikrobiologi och vårdhygien vid Laboratoriemedicin Skåne och docent i virologi vid Lunds universitet.
Spridning och smitta
West Nile-viruset sprids genom blodsugande honmyggor och har sin reservoar i fåglar. När myggan biter en infekterad fågel överförs viruset till fågelns blod, vilket sedan kan spridas vidare till människor och andra djur genom ytterligare myggbett.
Förra året rapporterades 965 fall av West Nile-feber hos människor i Europa, varav 73 dödsfall. Smittan har påvisats så långt norrut som Tyskland och Nederländerna. Gülsen Özkaya Sahin påpekar att en fågel kan flyga från Tyskland till Skåne på 24 timmar, vilket understryker risken för smittspridning till Sverige.
Klimatförändringens inverkan
Klimatförändringarna gör Sverige allt mer gynnsamt för myggan som trivs i varma och fuktiga miljöer. Sverige är idag 1,5 grader varmare och 10 procent blötare än på 1990-talet, vilket skapar en bättre miljö för Culex modestus.
Hälsoeffekter och smittspridning
West Nile-feber är endemisk i tropiska länder, men sprider sig nu i Europa. Människor och hästar kan smittas, men de sprider inte vidare smittan. Virus kan dock spridas mellan människor genom blodtransfusion, organtransplantation, amning och graviditet.
De flesta människor som smittas får inga symtom, men cirka 20 procent får influensaliknande symtom eller hudutslag. Färre än en procent utvecklar allvarliga tillstånd som hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation, vilket kan vara dödligt, särskilt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
Förebyggande åtgärder
På grund av risken för smittspridning via blodtransfusioner planerar Region Skåne att börja screena alla blodgivare vid misstanke om inhemsk smitta. En screening kan påbörjas inom en vecka och tar cirka två timmar att genomföra.
– Vi kan börja screena inom en vecka och sedan tar det cirka två timmar för oss att utesluta West Nile-virus, säger Gülsen Özkaya Sahin.
Genom att vara proaktiva och förberedda hoppas Region Skåne kunna minimera smittrisken och skydda befolkningen mot denna potentiellt allvarliga sjukdom.
FAKTA:
Nilfebervirus (West Nile-virus)
West Nile-virus är en zoonotisk sjukdom som ursprungligen förekommer i tropiska och subtropiska områden. Viruset sprids främst av blodsugande honmyggor, särskilt arten Culex modestus. Fåglar fungerar som huvudreservoar för viruset, som överförs till människor och andra däggdjur genom myggbett.
Symtomen varierar från inga alls till influensaliknande symtom och hudutslag hos cirka 20 % av de smittade. Färre än 1 % utvecklar allvarliga neurologiska tillstånd som hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation, vilket kan vara dödligt, särskilt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
Culex modestus
Culex modestus är en myggart som har spridit sig snabbt i Europa under de senaste åren och har påträffats i södra Sverige, inklusive Skåne och Halland. Denna mygga trivs i varma och fuktiga miljöer och är aktiv hela dygnet, vilket ökar risken för virusöverföring.
Myggan är känd för sin förmåga att sprida West Nile-virus genom att bita infekterade fåglar och sedan människor och andra djur. Med klimatförändringar som gör Sverige varmare och fuktigare, har förhållandena blivit mer gynnsamma för Culex modestus, vilket ökar risken för spridning av West Nile-virus även här.