EU
16 december 2024
Europa har lanserat sitt mest ambitiösa rymdprogram på ett decennium genom att skriva under ett kontrakt för att bygga ett satellitnätverk värt 10,6 miljarder euro. Syftet är att konkurrera med Elon Musks Starlink och erbjuda hög hastighetsanslutning till europeiska regeringar och medborgare.
Iris²-programmet, som omfattar en multi-orbit konstellation, är Europas tredje stora infrastrukturprojekt i rymden efter navigeringssystemet Galileo och Copernicus, världens största jordobservationsnätverk. Programmet tillkännagavs för två år sedan och har som mål att tillhandahålla suveräna och säkra kommunikationstjänster till EU:s medlemsstater samtidigt som det revitaliserar EU:s rymdsektor med ett banbrytande projekt.
Förhandlingarna har varit problematiska, med tvister om de ökande kostnaderna och riskerna samt hur arbetet ska fördelas. Den europeiska kommissionen har nu satt en prislapp på 10,6 miljarder euro, där 61 procent finansieras offentligt och resten kommer från industriella konsortiet SpaceRise, lett av Eutelsat, Hispasat och SES. Projektet beräknades initialt kosta cirka 6 miljarder euro.
Timo Pesonen, kommissionens generaldirektör för försvar, industri och rymd, underströk vikten av att Europa har sitt eget rymdbaserade kommunikationsnätverk. Självständig och säker anslutning är ”avgörande” för EU, sade han.
Iris² kommer att placera 290 satelliter i låga och medelhöga omloppsbanor, med målet att påbörja operationer i början av 2030-talet. Största delen av kapaciteten kommer att ägnas åt en kommersiell bredbandsservice som erbjuds av satellitoperatörerna till företag och hushåll, men en betydande del kommer också att ägnas åt säkra tjänster som stöder regeringsapplikationer, såsom övervakning och krishantering.
Eutelsat är den största privata investeraren i projektet med en investering på 2 miljarder euro. Eva Berneke, vd för Eutelsat, betonade att investeringen är begränsad och inte kommer att krävas förrän 2028 när produktionen startar.
Programmet förväntas ge en pipeline av kontrakt för Europas rymdindustri, som har haft svårt att anpassa sig till skiftet från stora kommunikationssatelliter i geostationära banor till mega-konstellationer av mindre rymdfarkoster i låg omloppsbana.
Josef Aschbacher, generaldirektör för den europeiska rymdorganisationen, sade att programmet skulle ”främja innovation inom den europeiska rymdindustrin, öka den europeiska konkurrenskraften och skapa arbetstillfällen”.
Det finns också hopp om att Iris² kan bidra till att läka vissa av de klyftor som hotar det fransk-tyska samarbetet när EU försöker införa konkurrens i upphandlingen av rymdfärd och lasttjänster.
Källor: Financial Times
Taggar: #Iris2 #Satellitnätverk #Rymdprogram #EU #Eutelsat #Starlinke. Företaget investerar 2 miljarder euro i projektet som den största enskilda privata investeraren.