Globalt
fredag 20 december 2024
Två rapporter från Amnesty International och Human Rights Watch har intensifierat en redan brännande debatt kring Israels offensiv i Gaza. Amnesty fastslår att Israel begår folkmord, medan Human Rights Watch beskriver händelserna som ”handlingar av folkmord”. Dessa rapporter har både fördjupat den akademiska klyftan och lyft frågor om vad folkmordsforskningens syfte egentligen är. Nyligen kom även en rapport från Läkare utan gränser som menade att det pågår etnisk rensning i Gaza.
En splittrad akademisk värld
Fältet för Holocaust- och folkmordsstudier är djupt splittrat mellan forskare som betraktar Förintelsen som en unik händelse och de som förespråkar en jämförande analys av massvåld. Konflikten har intensifierats i kölvattnet av Gaza-krisen, där över 45 000 palestinier rapporteras ha dödats.
Raz Segal, en israelisk historiker baserad i USA, kallade Israels handlingar efter Hamas attack den 7 oktober för ett ”skolexempel på folkmord”. Hans uttalanden har mött skarp kritik från kollegor som menar att sådana anklagelser underminerar begreppets tyngd. Andra, som den israelisk-amerikanske historikern Omer Bartov, argumenterar för att Israels handlingar kan betraktas som ett försök att förstöra det palestinska folket som grupp, även om han varnar för att låta debatten om folkmord överskugga andra krigsbrott.
Folkrättens utmaningar
Enligt folkrätten kräver en anklagelse om folkmord bevis på ”folkmordsavsikt”. Detta har historiskt varit svårt att fastställa och är även en central fråga i den pågående debatten. William Schabas, professor i internationell rätt, menar att det nu finns ett ”starkt fall” för att beskriva Israels handlingar som folkmord. Samtidigt påpekar han att juridiska och offentliga förståelser av folkmord ofta skiljer sig åt, vilket ytterligare komplicerar debatten.
Moraliska och praktiska dilemman
Många forskare står inför frågan om deras arbete endast handlar om att analysera folkmord eller också om att förhindra dem. Marianne Hirsch, professor emerita vid Columbia University, ser det som en moralisk skyldighet att agera när folkmord misstänks. ”Folkmordsförebyggande är ett ansvar,” säger hon, och pekar på hur världssamfundet ofta varit passivt inför pågående grymheter.
Denna kris inom forskarvärlden belyser större frågor om akademisk frihet och ansvar i en tid av eskalerande våld i Gaza.
Källa: The Guardian
#vetenskap #folkmord #Gaza #Israel #mänskligarättigheter