Sydkorea
Den katastrofala flygolyckan i Sydkorea har väckt många frågor bland flyganalytiker som ser att system som ska bromsa planet vid landning verkar vara satta ur spel. Landningshjulen är inte nere, vingarnas luftbromsar är inte aktiverade och motorernas jetstrålar vände inte på sig. Men fler hade kunnat överleva om det inte hade varit för en faktor, enligt experter.
– När planet rusar för fort längs landningsbanan och förmodligen lämnar den, så är det ändå väldigt dramatiskt att åka in i en stenmur som dessutom står pall för smällen, men det gör inte flygplanet i det här läget. Där orsakas många dödsoffer i onödan jämfört med om muren inte hade varit där, säger Jan Ohlsson, flygexpert.
Under lördagseftermiddagen bekräftades dödssiffran, totalt har 179 dött i kraschen och endast två överlevt.
Jan Ohlsson har under lördagen varit i kontakt med flera piloter som ser flera detaljer i filmen som är ”märkliga”. Vanligtvis fäller man ut landningshjulen genom att trycka på en knapp, men om den av någon anledning hakat upp sig finns en lucka i golvet där man manuellt kan fälla ut hjulen.
– Av någon anledning, antingen får man inte ut dem eller så väljer piloten medvetet att inte fälla ut dem i det här läget. Förklaringen till det skulle kunna vara att han inte får en bekräftelse på att landningshjulen inte bara är ute utan låsta.
Om något hjul inte låst sig kan det vika sig vid landning och då kan man landa på vingen.
– Landar man utan hjul har man inga att bromsa med, säger Ohlsson.
Jan Ohlsson fortsätter:
– Man ser att nödlandningen går väldigt bra, men det är förfärligt hög hastighet. Och det slutar ju illa när det står ett hinder i vägen.
Fågelområde
Det finns uppgifter om att vittnen ska ha sett fåglar i närheten av planet, och ett vittne från marken ska ha sagt att motorn lät som att den inte mådde bra, säger Jan Ohlsson.
– Sådana uppgifter behöver man ta med en nypa salt, men det finns tecken på att det kan vara en fågelkollision. Det är inte så ovanligt, men ska inte behöva leda till en sån här total katastrof. Det är extremt sällsynt, det har nästan aldrig hänt.
Enligt Jan Ohlsson behöver det vara ganska stora fåglar för att kunna orsaka en skada i just den här omfattningen, till exempel flamingos eller gäss.
– Men det är vanligt i sådana här områden med fågelflockar, som kanske skräms av något, till exempel det första landningsförsöket.
– Det brukar gå att landa ändå. Det har visat sig att flygplan, relativt sett, har skrivits av som skrot när det väl har landat men ingen har blivit skadad då det är rätt stabila konstruktioner.
Maximal otur
Om det skulle vara fåglar inblandade i olyckan skulle fåglarna ha ”träffat maximalt oturligt”. Men det råder fortfarande många oklarheter kring vad som egentligen hände. Om det var fel på en motor ska ett flygplan kunna landa ändå.
– Det förvånar många piloter att det här skulle gå så illa för det här är ändå något som piloter tränas på. Det ser rätt så riktigt ut på den här videon där den glider, men med för hög fart men ändå på rätt sätt, säger han och fortsätter:
– Det borde ha gått vägen.
Källa: TV4 Nyheterna
Taggar: Flygolycka, Sydkorea, Flygexpert, Jan Ohlsson, Landningssystem, Fågelkollision, Katastrof, Dödsoffer, Flygsäkerhet