Syrien, Mellanöstern
Söndag 8 december 2024
Bashar al-Assads regim i Syrien har kollapsat, en händelse som kan förändra maktbalansen i hela Mellanöstern. Den islamistiska rebellgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), med ursprung i al-Qaida, har tillsammans med andra miliser snabbt tagit kontroll över landets största städer, inklusive Damaskus.
Det oväntade maktskiftet beror till stor del på att Irans, Rysslands och Hizbollahs stöd till Assad vacklat. Kriget i Gaza och Libanon har försvagat dessa aktörer, medan Turkiets stöd till rebellerna har varit avgörande. Samtidigt har Ryssland misslyckats med att rädda regimen, då Vladimir Putin är fullt upptagen med kriget i Ukraina.
Även om många jublar över slutet för Assads diktatur, finns oro för vad som väntar. De olika rebellgrupperna har skilda visioner för landets framtid, vilket kan leda till inre stridigheter och fortsatt instabilitet. Historien från Irak och Libyen visar att maktvakuum ofta leder till kaos snarare än demokrati.
Syrien har styrts av Assad-klanen i över fem decennier, vilket gjort alawit-minoriteten till en dominerande makt. Nu riskerar denna grupp att bli förföljd av den sunnimuslimska majoritet de tidigare förtryckt.
I regionen skakas maktspelarna av konsekvenserna. Iran förlorar en central allierad och riskerar att ytterligare försvagas, särskilt med ökande folkligt missnöje i hemlandet. Ryssland ser sina militära baser i Mellanöstern hotade. Samtidigt hoppas västvärlden och Israel på att regimens fall ska leda till ökad stabilitet, även om de nya makthavarna inte står för demokratiska ideal.
För Syrien återstår frågan om hur landet ska byggas upp igen efter ett krig som krävt över en halv miljon människors liv och tvingat miljontals på flykt.
Källa: Aftonbladet
#Mellanöstern #Syrien #politik