Moskva, Ryssland
20 november 2024, kl. 17.13
Ryssland har officiellt förändrat sin kärnvapendoktrin, vilket innebär att kriterierna för när landet kan överväga att använda kärnvapen har sänkts. Beslutet, som undertecknades av president Vladimir Putin på tisdagen, kommer kort efter rapporter om att USA tillåtit Ukraina att använda amerikanska långdistansvapen mot ryskt territorium.
Den nya doktrinen är en vidareutveckling av versionen från 2020 och innehåller flera kontroversiella förändringar.
De viktigaste förändringarna i doktrinen:
1. Utökade kriterier för kärnvapenanvändning
- Kritiska hot: Tidigare begränsades möjligheten att använda kärnvapen till hot mot Rysslands eller dess allierades existens. Nu kan även konventionella attacker mot Ryssland eller Belarus som utgör ”kritiska hot” mot suveränitet eller territoriell integritet leda till ett kärnvapensvar.
- Anfall på anläggningar utanför Ryssland: Kärnvapen kan nu övervägas om ryska militära installationer utanför landets gränser attackeras med massförstörelsevapen.
- Intrång i luftrummet: En ny punkt gör det möjligt att svara med kärnvapen om en ”betydande samling fientliga luftburna vapen eller flygplan” korsar Rysslands gräns.
2. Tredje parts inblandning
- Koalitionsangrepp: En attack från en stat som tillhör en militär allians kan nu anses vara ett angrepp från hela koalitionen.
- Kärnvapenmakters indirekta inblandning: Om en stat som inte har kärnvapen angriper Ryssland, men får stöd av en kärnvapenmakt, kan detta ses som en gemensam aggression och mötas med kärnvapen.
Bakgrund och konsekvenser
Rysslands förändringar i kärnvapendoktrinen kommer samtidigt som spänningarna i kriget i Ukraina ökar. Ryssland har under de senaste månaderna intensifierat sina kärnvapenövningar, motiverade med ”yttre hot”. Dessutom har landet dragit tillbaka sin ratificering av det internationella avtalet CTBT, som förbjuder kärnvapentester, och visat ointresse för att förnya START-avtalet om kärnvapennedrustning med USA när det löper ut 2026.
De nya kriterierna för kärnvapenanvändning väcker stark oro internationellt och ses som ett tydligt steg mot en mer aggressiv hållning i global geopolitik.
Källa: TT
Taggar: Ryssland, kärnvapen, doktrin, Vladimir Putin, geopolitik, Ukraina, internationella relationer