Tartus, Syrien
Tisdag 12 december 2024
Satellitbilder visar att flera ryska krigsfartyg, inklusive tre fregatter, en ubåt och två stödfartyg, har lämnat den strategiskt viktiga flottbasen i Tartus, Syrien. Detta markerar en försvagning av Rysslands militära närvaro i regionen, enligt den ryske militärbloggaren Rybar.
De två ryska militärbaserna i Syrien, Tartus och flygbasen Khmeimim utanför Latakia, har varit avgörande för Rysslands förmåga att projicera makt i Medelhavet och Afrika. Baserna har även fungerat som nav för insatser i Mali, Libyen och Niger.
Politiskt skifte hotar Rysslands intressen
Ryssland har haft långsiktiga avtal med Assadregimen om att behålla baserna fram till 2066. Men president Assads flykt till Moskva och rebellernas framryckning mot städer som Hama riskerar att omkullkasta dessa planer.
Hayat Tahrir al-Sham (HTS), en terrorstämplad rebellgrupp, leder offensiven mot Hama. Gruppen har framgångsrikt pressat bort regeringsstyrkor från området, vilket ökar osäkerheten kring Rysslands framtida roll i Syrien.
Försök till diplomati med rebeller
I en oväntad vändning har Ryssland signalerat en vilja att inleda samtal med rebellerna. Dmitry Peskov, Putins talesperson, antyder att dialog kan bli möjlig men att processen kommer att ta tid.
– För Ryssland är det viktigt att behålla baserna och undvika att hamna i en fientlig relation med det nya styret, säger Aron Lund, forskare vid FOI.
Humanitära konsekvenser
Rysslands militära ingripande i Syrien, som inleddes 2015 för att rädda Assadregimen, har kritiserats för sin brutalitet. Enligt Airwars har ryskt stridsflyg orsakat över 14 000 civila dödsfall, varav en tredjedel var barn. Totalt har kriget i Syrien krävt omkring 500 000 liv och fördrivit 12 miljoner människor.
Rebellernas intresse av ett avtal med Ryssland kan också ha en pragmatisk grund. Ett avtal kan ge internationellt erkännande, strykning från terrorlistor och stabilitet i regionen.
Källa: SVT
#syrien #ryssland #krig #diplomati #medelhavet