Sverige
20 november 2024, kl. 12.27
Risken för en elkris i vinter bedöms vara lägre än under tidigare år, enligt en ny rapport från Svenska kraftnät. God tillgänglighet i kärnkraften, höga vattennivåer i vattenkraftverkens magasin och en växande andel vindkraft har förbättrat elsystemets stabilitet.
– Utgångsläget är ändå att kärnkraftverkens tillgänglighet är god och det är goda vattennivåer i vattenkraftverkens magasin, säger Pontus de Maré, driftchef vid Svenska kraftnät, i ett skriftligt uttalande.
Elimport vid topplasttimmen
Under den kallaste perioden på året, den så kallade topplasttimmen, är Sverige fortfarande beroende av elimport. Prognosen för en normalvinter visar ett importbehov på 1 300 MW, motsvarande produktionen från en kärnkraftsreaktor. Förra vintern, den 16 januari, nådde importtoppen 2 330 MWh/h.
Trots detta menar Svenska kraftnät att systemet är stabilt. Risken för störningar ökar dock om förutsättningarna hastigt förändras, exempelvis vid oväntade problem med kärnkraften eller elöverföringen.
Förbättringar i systemet
Flera faktorer bidrar till den minskade sårbarheten:
- Mer vindkraft: Ökad produktion från vindkraft ger en större buffert i elnätet.
- Flexibla förbrukare: Industrier och andra storkonsumenter har blivit mer flexibla och anpassar sin elförbrukning vid behov.
- Karlshamns effektreserv: Den kvarvarande effektreserven i Karlshamn ger ytterligare stabilitet i akuta lägen.
Pontus de Maré betonar dock att Sveriges elsystem är beroende av en balans mellan inhemsk produktion och elimport under vinterns kallaste dagar.
Källa: TT, Svenska kraftnät
Taggar: elkris, Svenska kraftnät, kärnkraft, vindkraft, vinterprognos, elimport