Taipei, Taiwan, 20 november 2024 kl. 02:05
Donald Trumps återkomst till Vita huset ser ut att föra med sig en ny våg av tullar på kinesiska varor, något som redan får amerikanska och globala företag att hålla andan. Men kinesiska företag har redan börjat anpassa sig för att kringgå dessa restriktioner, genom att flytta produktion och omdirigera handelsflöden.
Ett tydligt exempel är Kinas solenergibransch, där företagen har utvecklat strategier för att navigera runt år av amerikanska handelshinder. Enligt Internationella energibyrån (IEA) dominerar Kina den globala solpanelmarknaden med en andel på över 80 % i varje steg av tillverkningskedjan. Trots detta går nästan inga av de kinesiska solpanelerna direkt till USA. Mindre än 1 % av de 54 gigawatt (GW) som USA importerade 2023 kom från Kina, medan över 80 % istället importerades från sydostasiatiska länder som Kambodja, Malaysia, Thailand och Vietnam.
Den amerikanska handelsdepartementet har anklagat kinesiska företag för att använda fabriker i dessa länder för att undvika tullar. Bland annat har bolag som Longi, en av världens största solpanelstillverkare, expanderat till Malaysia och Vietnam för att diversifiera sina leveranskedjor och upprätthålla export till USA.
Ett globalt spel av ”whack-a-mole”
Analytiker beskriver tullpolitiken som ett spel av ”whack-a-mole”, där företag flyttar produktionen från ett land till ett annat när nya tullar införs. I takt med att sydostasiatiska länder drabbas av hårdare handelshinder, flyttar kinesiska investeringar nu till Mellanöstern, särskilt till Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Oman.
Enligt Cory Combs, analytiker vid Trivium China, ser USA:s beslutsfattare dessa investeringar som ett försök att undvika så kallade antidumpningstullar. Samtidigt förutspår experter att handelsflöden från dessa regioner snart kan mötas av liknande restriktioner.
Politisk risk för den kinesiska solindustrin
Trots Trumps hot om tullar är den amerikanska solmarknaden en relativt liten del av den globala marknaden, med mindre än 10 % av den totala efterfrågan. Däremot ligger den större risken i de politiska konsekvenserna av en ny Trump-administration. Kina har positionerat sig som en global ledare inom den gröna omställningen, men USA kan försöka bromsa denna utveckling för att minska sitt beroende av kinesisk teknik.
Källor: Guardian, Internationella energibyrån, Trivium China
Taggar: Handel, Kina, USA, Solenergi, Donald Trump, Tullar, Mellanöstern, Sydostasien