USA

Sammanfattning: En amerikansk domstol har dömt NSO Group för att ha hackat WhatsApp för att övervaka journalister och människorättsaktivister. Meta, som äger WhatsApp, har vunnit den juridiska tvisten. En rättegång nästa år kommer att avgöra skadeståndet som NSO ska betala.
En amerikansk domstol har fastslagit att det israeliska spyware-företaget NSO Group hackade Metas meddelandetjänst WhatsApp för att övervaka journalister, människorättsaktivister och andra. Det var för fem år sedan det avslöjades att NSO använt WhatsApp för att infiltrera över tusen personers mobiltelefoner. Meta, som då hette Facebook, stämde NSO efter upptäckten och har nu vunnit den juridiska tvisten mot företaget.
Emily Westcott, talesperson för Meta, kommenterade segern: ”NSO kan inte längre undvika ansvar för sina olagliga attacker mot WhatsApp, journalister, människorättsaktivister och civilsamhället. Med detta beslut bör spyware-företag vara medvetna om att deras olagliga handlingar inte kommer att tolereras. Vi är stolta över att ha stått upp mot NSO och tacksamma mot de många organisationer som stöttat detta fall. WhatsApp kommer aldrig att sluta arbeta för att skydda människors privata kommunikation.”
Vid en rättegång nästa år kommer det att avgöras hur mycket skadestånd NSO ska betala till Meta för hackningen av WhatsApp.
Källa: Feber
Taggar: NSO Group, WhatsApp, Meta, hackning, journalister, människorättsaktivister, privatliv, rättslig tvist, skadestånd