Plats: Småland, Sverige
I Småland pågår ett ambitiöst projekt för att återinföra den svarta storken, som försvann från Sverige för över 70 år sedan. Genom att restaurera sumpskogar och skydda äldre skogar skapas förutsättningar för artens återkomst.
SVT träffade Per Jiborn, skogsansvarig för Naturskyddsföreningen i Kalmar län, för att prata om arbetet med återintroduktionen av svart stork i Småland. Vi promenerade i Hornsös jättelika ekopark i Högsby kommun.
– Om den svarta storken finns så finns det en massa andra arter och insekter, trollsländor och hackspettar som kan trivas här. Den indikerar att här finns en miljö som många andra arter uppskattar, säger Per Jiborn.
Nationellt utdöd
Hornsö ekopark i Högsby kommun, som är en av Sveriges största ekoparker, är hem för över 527 rödlistade arter. Den sista kända häckningen för svart stork här i skogarna noterades intill Alsterån 1933. Den sista kända häckningen i Sverige noterades i Närke 1953. I den svenska rödlistan klassas svart stork som nationellt utdöd.
– Främst handlar det om att återskapa sumpskogar och andra våtmarker, och samtidigt se till att skydda mer äldre skog med grov tall, ek och bok, berättar Per Jiborn.
Svarta storkar blir fler i Tyskland
En förstudie i samarbete med BirdLife Sverige och sju andra av Naturskyddsföreningens länsförbund och Sveaskog startar efter årsskiftet, och ska till sommaren ge internationella lärdomar och skapa ett kunskapsunderlag för en eventuell utsättning av svart stork i Sverige.
– Jag har sett siffror från Tyskland, där finns upp till 900 par som häckar idag. På sjuttiotalet fanns endast tjugofem par, säger Per Jiborn, skogsansvarig för Naturskyddsföreningen i Kalmar län.
Hopp om återkomst
Projektet för återintroduktion av svart stork i Småland är en del av ett större initiativ för att återskapa och bevara Sveriges biologiska mångfald. Genom att skapa och skydda lämpliga miljöer hoppas man kunna locka tillbaka den svarta storken och därmed även andra hotade arter.
– Om vi lyckas skapa rätt förutsättningar kan vi se en återkomst av svart stork och många andra arter som är beroende av dessa miljöer, säger Per Jiborn.
Källa: SVT
Taggar
Fåglar, Småland, naturskydd, biodiversitet, svart stork, återintroduktion, ekopark, sumpskogar, Naturskyddsföreningen, Sveaskog.