Forskare vid New York University (NYU) har gjort en banbrytande upptäckt som visar att minne och inlärning inte är begränsat till hjärnan. Enligt deras studie kan celler i hela kroppen lära sig och bilda minnen genom upprepade kemiska signaler – en process som kallas massed-spaced-effekten.
Inlärning på cellnivå
Traditionellt har minne kopplats till hjärnan och nervceller, men NYU-forskaren Nikolay Kukushkin och hans team har visat att även andra celler, som nerv- och njurceller, kan aktivera minnesrelaterade gener. När dessa celler exponerades för kemiska ”träningspulser” visade de en liknande inlärningsprocess som hjärnceller.
Forskarna upptäckte att styrkan och varaktigheten av minnesbildningen i dessa celler berodde på antalet och längden på de kemiska signalerna. Efter en enda signal aktiverades en gen endast i några timmar, men efter flera signaler förblev genen aktiv i flera dagar – precis som vid minnesbildning i nervceller.
Kroppens minne och dess betydelse
Kukushkin föreslår att detta ”kroppsminne” kan ha viktiga funktioner för hälsa och sjukdom. Exempelvis kan cellerna i bukspottkörteln ”minnas” mönstret av tidigare måltider för att reglera blodsockret, och cancer kan ”minnas” mönster av kemoterapi, vilket kan påverka behandlingsresultat.
Framtida tillämpningar
Att förstå hur minne bildas i kroppens celler kan bana väg för nya behandlingar av inlärnings- och minnesproblem, liksom för att förbättra terapier vid kroniska sjukdomar. Resultaten öppnar för en mer holistisk syn på kroppens biologi, där inte bara hjärnan utan hela kroppen ses som en enhet för inlärning och minne.
”Vi behöver börja behandla kroppen mer som vi behandlar hjärnan,” säger Kukushkin.
Källa: ScienceAlert