Plats: Globalt
Tid och datum: 22 november 2024, kl. 15.22
Fler biståndsarbetare och humanitära medarbetare har dödats under 2024 än något annat år, enligt en ny rapport från FN. Totalt har 281 biståndsarbetare mist livet hittills i år, med konflikterna i Mellanöstern som den största enskilda orsaken till dödsfallen.
Jens Laerke, talesperson för FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA), beskriver året som det dödligaste hittills för humanitär personal.
– De arbetar modigt och osjälviskt i områden som Gaza, Sudan, Libanon och Ukraina. De visar det bästa mänskligheten har att erbjuda och blir mördade i gengäld, sa han under en presskonferens i Genève.
Dödliga arbetsförhållanden
Av de 281 dödade biståndsarbetarna var 268 nationella medarbetare och 13 internationella, enligt den Aid Worker Security Database som används för FN:s rapport. Över 230 av dödsfallen har inträffat i de ockuperade palestinska områdena, men databasen specificerar inte om dessa gäller Gaza eller Västbanken.
OCHA rapporterar också om andra hot som biståndsarbetare möter, såsom våld, kidnappningar, trakasserier och godtyckliga frihetsberövanden. Förutom Mellanöstern nämns Afghanistan, Kongo, Sydsudan, Sudan, Ukraina och Jemen som särskilt farliga områden.
Våldets omfattning i Gaza
Sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade i oktober 2023 har våldet i Gaza haft en förödande inverkan. Lokala hälsomyndigheter rapporterar att över 44 000 människor har dödats i Gaza under det 13 månader långa kriget, däribland kvinnor och barn. Israels militär hävdar att över 17 000 av de dödade är militanta, men har inte presenterat bevis för dessa siffror.
Den humanitära situationen förvärras ytterligare av att biståndsarbetare i frontlinjen möter livshotande faror, vilket försvårar hjälpinsatser och eskalerar lidandet för de drabbade befolkningarna.
Källa: AP
Taggar: biståndsarbetare, FN, Gaza, Mellanöstern, humanitär kris, säkerhet, OCHA